BLOG

CZ-scan dwingt tot windowdressing

Al weken liggen veel van mijn collega’s tot diep in de nacht te woelen in hun bedjes. De reden: zorgverzekeraar CZ gaat bekend maken wie er geen mammazorg meer mag leveren. Het gaat om zes verdachte ziekenhuizen. Uit betrouwbare bron kan ik u mededelen dat de Alterius Zorggroep i.o. en het Alexia Medisch Centrum op zwarte lijst van CZ staan. Directeur Bert Tideman zint op een list.

‘Informatie delen is beter dan publiceren’

Het is aantoonbaar veel beter om kwaliteitsinformatie onderling te verzamelen, uit te wisselen en voor verbetertrajecten te gebruiken dan het te publiceren. Toch is dit toch een gelopen race. Patiënten hebben er recht op te weten hoe het zit met de kwaliteit van zorg. Je krijgt dan wel een ander soort informatie. Als je wilt verbeteren dan moet de onderste steen boven en zul je elkaar keihard de maat moeten nemen. Als je patiënten moet informeren dan wil je ook graag zo goed mogelijk voor de dag komen. Het probleem van betrouwbaarheid van de gegevens is dan het issue.

Arbitraire wegingen

Belangrijker dan de betrouwbaarheid is de validiteit. Zo is kwantiteit geen kwaliteit en zijn er nog veel meer voorbeelden van indicatoren die niets over de kwaliteit zeggen. De lijst van CZ laat naast aantallen ingrepen ook weer erg veel procesindicatoren en vooral meningen zien. Mede door de arbitraire wegingen zegt de lijst daarom ook niets over de kwaliteit. Hoeveel mensen genezen er, dus de outcome van de behandeling, dat wil je weten als je kanker hebt.

Niet-geverifieerde ‘kwaliteitsgegevens’

Bert Tideman is een fictieve ziekenhuisdirecteur waar vele boekjes over zijn verschenen. Tideman is altijd bezig met zijn positie, macht, intriges en geld. Nimmer gaat het over kwaliteit. Iedere ziekenhuisdirecteur kent wel een collega die is zoals Tideman. Dat gaat nog veel erger worden als niet geverifieerde ‘kwaliteitsgegevens’ gebruikt gaan worden om te oordelen over ziekenhuizen. Dan gaan we ons noodgedwongen alleen nog maar bezighouden met windowdressing, manipulaties, malversaties en andere zaken die er voor de patiënt niet toe doen.

Onafhankelijke kwaliteitsinstituut

Kwaliteitsgegeven publiceren is goed, maar dan moeten er goede data ontwikkeld worden die objectief, onafhankelijk en betrouwbaar verzameld en weergegeven worden. Dat onafhankelijke kwaliteitsinstituut moet er dus komen. En van die 114 euro premiestijging dit jaar kan er vast wel 14 euro vanaf om het instituut te financieren.

Jaap van den Heuvel

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ahAAtVVxSbVh

3 februari 2012

What a joy to find such clear thnkiing. Thanks for posting!

gCLzBjLrWmYOrOEr

6 februari 2012

heyP3j , [url=http://oerjnkmdadpm.com/]oerjnkmdadpm[/url], [link=http://snggfycrsjxw.com/]snggfycrsjxw[/link], http://gueuwaanbcgw.com/

Top