BLOG

Ouderenzorg in het regeerakkoord is top!

Een uur nadat het regeerakkoord op Internet stond belde Trouw me op met de vraag wat de CSO van het hoofdstuk ouderenzorg vond. Ik vond en vind het geweldig dat er een apart hoofdstuk aan besteed wordt, dat er extra geld komt, dat PGB wettelijk geregeld wordt, dat een regeerakkoord spreekt over basale rechten in de zorg voor ouderen. Smullen.

Toch hoor van meerdere kanten zuur commentaar: het is een sigaar uit eigen doos, het geld is al gehalveerd, of “extra miljard in ouderenzorg is helaas weggegooid geld” (Financieele Dagblad van zaterdag 16 oktober).

Ik herinner me eerdere regeerakkoorden van hele “beschaafde” partijen waar helemaal over ouderen niet gesproken werd. Dat kreeg minder commentaar in mijn werkomgeving dan deze paragraaf in het regeerakkoord van het kabinet Rutte. Opmerkelijk.

Zure kranten

Ik had altijd begrepen dat de Volkskrant een zure krant is, maar het Financieel Dagblad kan er ook wat van: Jet Wiechers van Plexus stelt daarin dat het extra geld uit het regeerakkoord weggegooid is, omdat het tegenhoudt dat het nog beroerder wordt. En als het niet beroerder wordt in de verpleeghuiszorg dan zal de noodzakelijke ommekeer niet plaatsvinden. Begin jaren zeventig las ik spannende artikelen over de Verelendungstheorie. Daarvan hebben we dan hier een nieuwe aanhanger gevonden. Nota Bene in het Financieele Dagblad, wie had dat verwacht?

Verbeteringen

In Trouw van zaterdag stond een artikel over het nieuwe boek van Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse “thuis zijn”. Daaruit blijkt dat zij vinden dat er veel verbetert, maar ook nog veel te verbeteren is in de verpleeghuizen. Uit de cliëntentevredenheidsonderzoeken van Actiz blijkt het zelfde: niet achterover leunen, nog werk te verrichten, maar geen dramatisch slecht beeld.

Opnieuw beginnen

In de tijd dat ik opkwam voor de mensen met een verstandelijke beperking weet ik dat we geen heil zagen in het omvormen van de Oost-Europese instellingen voor mensen met een handicap tot kwalitatief goede instellingen. Het hele systeem, de mensen die er werkten, de cultuur, alles was zo verrot, fundamenteel slecht dat er geen restaureren mogelijk was. Sluiten en iets nieuws beginnen.

Verbeteringen zijn noodzakelijk

De kwaliteit van de verpleeghuizen in Nederland is niet goed genoeg, verbeteringen zijn noodzakelijk. Dit geldt nog sterker wanneer deze instellingen zich willen voorbereiden op de vragen en wensen van de ouderen die de komende 10 jaar zich melden. Voor veel verpleeghuizen geldt dan inderdaad “sterft gij oude vormen en gedachten!” …..“de wereld steunt op nieuwe krachten”. Verander niet vanuit het huidige format, maar verander vrij en modern passend bij nieuwe generaties.

Top-regeerakkoord

Ik zet er op in dat het regeerakkoord dit proces eerder bevordert dan belemmert. Dus herhaal ik: Top!

Wim van Minnen
Directeur CSO, de koepel van ouderenorganisaties

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top