BLOG

Burgers boos, journalisten boos

Bestuurders vragen zich vaak af hoe vaak ze in de media moeten verschijnen. Die vraag is lastig te beantwoorden. Maar helemaal nooit met journalisten praten is geen optie. Wie onbekend is bij media en publiek, heeft tijdens een crisis veel minder kans dat zijn boodschap aankomt.

Boos

Zorgbestuurder Harry Moeskops van Osira was wellicht blij toen tv-journalist Fons de Poel voor de deur stond.  Want: ‘Bij het nieuwe KRO Brandpunt zal Fons verder gaan met de kwaliteitsjournalistiek die zo kenmerkend is voor zijn carrière', staat er op de website. Maar dat was even wennen, die KRO-uitzending. De nieuwe Fons staat met een verbeten blik voor een vestiging van de Osiragroep en laat alle journalistieke distantie varen. Veel burgers en politici zijn al jaren boos, en De Poel is dat nu ook. En dat mogen de kijkers weten. De Poel voelt zich een volgens eigen zeggen ‘een beetje Pieter Storms' (ex-Breekijzer).

Stroomlijning

Eénmaal binnen stelt De Poel terechte vragen over de kwaliteit van de zorg. Moeskops legt uit: ‘De vergrijzing neemt toe, de vraag naar zorg neemt dus ook toe, evenals de druk op instellingen, de verwachtingen van mensen nemen toe, maar het geld groeit niet evenredig mee.' Stroomlijning van zorgroutes was volgens Osira de oplossing.

‘Minutenzorg'

Dat nieuws over ‘minutenzorg' stond in september in Het Parool en de vakpers.  Twee maanden later beklaagt De Poel zich over wat hij ‘stopwatchzorg' noemt. Moeskops probeert het - niet al te overtuigend - met: ‘Zorgroutes zijn niet meer en niet minder dan een hulpmiddel om de planning van het personeel beter te laten verlopen.'

Idioot

De Poel stelt geen vragen meer. De tv-kijker krijgt alleen meningen te horen. ‘Meneer Moeskops, dit kan alleen een idioot bedacht hebben!' ‘Het is toch beschamend om met dit soort lijstjes te werken, donder dit uit het raam!' ‘Met alle respect,  gooi dit gewoon weg! Donder op! We hebben het over mensen!'

Emotie

Als Moeskops gaat praten over de dilemma's van zorgbestuurders  wordt zijn stem weggedraaid. Een muziekje wordt ingezet. ‘Schrijnend', zegt de man van de vrouw die aan Parkinson lijdt. De Poel zegt in de voice over dat hij geen antwoord meer kreeg op zijn vragen. Alles wordt volgens hem ontkend. Of dat klopt, kan de tv-kijker niet controleren. Televisie is emotie. Boze tv-journalisten trekken veel boze kijkers. Het is een geruststellende gedachte dat je ook nee kunt zeggen tegen een verzoek om een interview.   

Ewoud Nysingh
communicatiestrateeg 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

GNQxhGmNnAhxCarBVzn

17 september 2012

Mee eens, kinderen horen niet in een goed renarutast. Mits zij zich kunnen gedragen, maar dit is meestal aan de ouders zelf te verwijten.Er zijn voldoende kindvriendelijke renarutasts, waar ze lekker kunnen schreeuwen. MC Donalds etc.

Top