BLOG

Winst en verlies: zorg leert fietsen op marktplein

Winst en verlies: zorg leert fietsen op marktplein

De zorg leert fietsen op het marktplein. Gehelmd en beschermd door elleboog- en knielappen, zoals dat tegenwoordig gaat. Het nieuwe kabinet van VVD en CDA wil winstuitkering aan private investeerders mogelijk maken.

Cirkelredenering

Een passage uit het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid: "Als er extra geld uit de private markt de zorgsector kan worden ingetrokken, zal dit tot grote verbeteringen kunnen leiden. Om dit geld aan te kunnen trekken, is het nodig dat ook rendement kan worden gemaakt. Daarom wordt een gereguleerde winstuitkering in de zorg ingevoerd. Dat moet er toe leiden dat extern (privaat) kapitaal voor de zorg beschikbaar komt." Zelden heb ik zo'n denderend sluitende cirkelredenering gelezen.

Marktretoriek vol mitsen en maren

Marktretoriek vol mitsen en maren geeft inzicht in de randvoorwaarden. In jargon: "Een positieve beoordeling van vooraf gestelde minimumkwaliteitseisen door een onafhankelijke toezichthouder en na een positieve beoordeling van de financiële buffers, bijvoorbeeld op basis van minimale solvabiliteitseisen."

Dividend voor het goede doel

De winstuitkering is een middel, uiteraard voor het goede doel: zorginnovaties, kwaliteitsverbeteringen, een betere patiëntenlogistiek en betere dienstverlening. Omdat dividend geen haarlemmerolie is, zetten CDA en VVD nog enkele aandrijvers van marktwerking op de agenda: uitbreiding van de vrije prijsvorming (het B-segment), verbetering van de prijs-kwaliteitverhouding (DOT) en afschaffing van de risicoverevening (achteraf) voor zorgverzekeraars.

Hoera, eindelijk mogen wij ondernemen

Gejuich op het marktplein: eindelijk kunnen wij zorgbestuurders ondernemen. Het gaat in één moeite door: een ondernemende strategie ontwerpen, dromen over groeiperspectieven op nieuwe markten en fantaseren over omzetgroei en rendementsexplosies.

Risico's lopen is inherent aan ondernemerschap

De eerste klap is ontnuchterend. De markt is niet maakbaar, zeker niet in je eentje. Op de markt lopen klanten rond die zelf wel kiezen of ze je waar afnemen. Risico lopen en risico nemen blijken inherent aan ondernemerschap. Behalve het maken en verzilveren van winst bestaat namelijk de kans op verlies. Verlies van omzet. Verlies van klanten. En ja, ook verlies van een goede reputatie.

Ruud Koolen, hoofdredacteur Skipr

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top