BLOG

Engaged boards, better results

Engaged boards, better results

Wat zou de rol moeten zijn van de bestuurders en de leden van de raad van toezicht op het gebied van het verbeteren van de kwaliteit? Dat was het onderwerp van learning lab 12 – er waren er 23- op het 22e National Forum on Improvement in Health Care van het IHI – Institute for Healthcae Improvement.

Rol van bestuur en toezicht

Het was een lange en hoogst interessante dag. Weliswaar over een governance-systeem dat niet geheel overeenkomt met dat van ons land, maar met voldoende aanknopingspunten. Vooral de heldere definitie van elkaars rollen viel op. Kwaliteit en veiligheid is sinds 1995 bij wet een rol van de board. Daartoe bestaat er in die board (in het one-tier system, dus de RvB plus de RvT) een commissie Kwaliteit. De leden van deze commissie dienen nu in een aantal staten van de USA een certificeringsprogramma te doorlopen. De zorginstellingen van de boards die zich enthousiast en serieus bezighouden met dit thema scorenaanzienlijk beter op allerlei kwaliteitsitems.

Representanten

De vaak uit de lokale context afkomstige toezichthouders worden gezien als representanten van de ‘eigenaren' van het ziekenhuis, meestal de regionale gemeenschap. Zij onderhouden, als board en zeker niet als individu, goede contacten met (ex-) patiënten; de enigen die echt weten hoe de zorg wordt verleend. Op die manier worden de cijfers en grafieken van het maandelijkse kwaliteitsoverzicht verbonden met de ervaringen van de eindgebruiker. Het afgesproken beleid wordt op deze manier van dichtbij en nauwgezet gevolgd en daarmee bepaalt die board de cultuur binnen de organisatie ten aanzien van de gewenste kwaliteit.

Vliegwiel

In organisaties waar de board een reëel kwaliteitsplan heeft geaccordeerd en de organisatie van dichtbij volgt en stimuleert, wordt niet zelden een vliegwiel op gang gebracht dat resulteert in het sneller behalen van uitkomsten die beter zijn dan in het beleidsplan  was vastgelegd.

Een enkele organisatie gaat in het stimuleren van echte betrokkenheid bij de kwaliteitsverbetering van de zorgorganisatie zelfs zo ver, dat het de beloning van de zowel de bestuurder(s) als van de toezichthouders laat afhangen van het halen van de scherpe kwaliteitstargets. Zo kweek je een geëngageerde topstructuur.

Zie ook IHI document "Engaged boards, Better results" te vinden op www.ihi.org.

Jan AghinaJan Agina doet deze week dagelijks verslag van het 22e National Forum on Improvement in Health Care van het IHI – Institute for healthcae improvement in Orlando. Zo'n vijftig Nederlandse zorgbestuurders, ambtenaren, specialisten en kwaliteitsdeskundigen zijn hier door een inititatief vanuit de IGZ en de VvAA aanwezig.
Blog 1: Q&S = kwaliteit en veiligheid
Blog 2: Wat is je 'genba'?
Blog 3: Engaged boards, better results

1 Reacties

om een reactie achter te laten

dHfCGDPj

28 februari 2011

j2nnh8 <a href="http://uroyqfzodjoy.com/">uroyqfzodjoy</a>, [url=http://upkzvpyslmlw.com/]upkzvpyslmlw[/url], [link=http://zgpyxvhdwfns.com/]zgpyxvhdwfns[/link], http://lxazhoezcmal.com/

Top