BLOG

Komt een vrouw bij de dokter 2

Komt een vrouw bij de dokter 2

Hier komt geen bestseller van. En ook geen film. Toch heeft dit verhaal alles wat een kaskraker moet hebben. Er is een probleem tussen twee mensen. Er is een locatie. Er is een plot. Er is een escalatie. Er is een psychologische doorworsteling. Er is een catharsis en een happy end. En het is echt gebeurd.

Geen oor

Goed opgeleid is ze. En mondig bovendien. Rationeel op haar tijd. In staat tot contact. Die dokter heeft dus voluit kans bij haar. Komt ze bij hem – jazeker het is een man. Ze legt de vraag op tafel. Ze legt de vraag nog eens op tafel. Drie keer is scheepsrecht. Maar er is dit keer geen recht want geen contact. Wel een vraag, maar geen antwoord. Ook geen begrip. Geen oor. Geen gebaar.

Dat komt natuurlijk zelden voor. Toch is het goed om van de uitzonderingen te leren. Voor die enkele keren dat het nog net iets beter kan in de spreekkamer. Daarom volgt hier het hele relaas.

Luisteren

Er gebeurt eerst niet zo veel, daar in die spreekkamer. Des temeer gebeurt het in de bezoekster. Boos wordt ze, en laat dat blijken: ‘U luistert niet!' Dan gebeurt het. Dokter wordt boos en valt uit. Valt uit zijn rol. Valt uit naar haar. En schuift zijn stoel met een smak naar achter. Dat is nog eens beweging! Richtlijnen bezigt de dokter hier niet. Rechtlijnig is hij wel.

Standaard

Dokter valt stil. Er gebeurt iets in hem. Wat? Het staat niet in een zorgstandaard. Ook niet in een DBC. En het is zeker niet evidence based. Maar het is wel heel goed want het werkt. Het is zelfs uniek wat hier zo meteen gaat gebeuren...

Contact

Er is oogcontact. Dokters ogen vernauwen. Hij formuleert zorgvuldig, nadrukkelijk. Nog een beetje in zichzelf gekeerd. Spreekt de volgende woorden: ‘Ik doe dit helemaal verkeerd, mag ik nog een kans van jou? Zou je zo vriendelijk willen zijn om terug te gaan naar de wachtkamer, dan kom ik je zo nog een keer ophalen. Dan hebben we een nieuw consult.'

2011, ik wens u een reflectief begin! (plus toch een gouden kalfje misschien?)

Maarten Ploeg
Directeur van Diabetesvereniging Nederland

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 januari 2011

Dit stuk raakt me. Ik kan alleen spreken vanuit mijn eigen ervaringen bij de huisarts en ik herken de houding die beschreven wordt. Het is fijn als patient wanneer je huisarts contact maakt met je. Bedankt voor dit stukje!

sPKykriuH

28 februari 2011

WTGwYm <a href="http://jvhacddjrmsf.com/">jvhacddjrmsf</a>, [url=http://lnutwoqizyok.com/]lnutwoqizyok[/url], [link=http://thphqleejcjr.com/]thphqleejcjr[/link], http://ckuvmftzgsrz.com/

Top