BLOG

De zorg internationaliseert verder

De zorg internationaliseert verder

De wereld wordt steeds kleiner. Via televisie, internet en skype weten we per seconde wat er gebeurt aan de andere kant van de wereld. Steeds meer mensen maken steeds verdere reizen die steeds goedkoper worden door prijsvechters als Easyjet. De trend van globalisering zet onverminderd door.

Trend naar specialisatie

In de zorg is er de trend naar specialisatie. Verzekeraar CZ die kwaliteitsindicatoren opstelde voor de behandeling van borstkanker, is een exponent daarvan. Een arts moet volgens de CZ voldoen aan een zogeheten volumecriterium. Dat betekent dat een arts een minimum aantal operaties moet verrichten om aan de norm te voldoen. Dat leidt onvermijdelijk tot specialisatie. Ook de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen signaleerde deze trend tot specialisatie op een congres eind vorig jaar.

Transparantie

Daarnaast wordt de zorg langzaam maar zeker transpanter. Patiënten zijn steeds beter op de hoogte van de kwaliteit van zorg en ze weten steeds beter waar ze goede zorg kunnen krijgen. In Nederland maar ook in het buitenland.

Internationaal

Deze trends bij elkaar opgeteld betekent dat de zorg verder zal internationaliseren. Dat blijkt ook uit cijfers. Steeds meer Nederlanders zoeken zorg over de grens. Blijkbaar is de zorg daar beter, sneller of goedkoper. Patiënten stemmen met hun voeten. En dat wordt steeds makkelijker nu het Europees Parlement afgelopen week heeft ingestemd met voorstellen om het voor patiënten makkelijker te maken een behandeling in een ander EU-land te ondergaan. Wellicht kan de concurrentie uit het buitenland bijdragen aan het vergroten van de dynamiek in de Nederlandse zorg. Verzekeraars kunnen deze trend aanjagen door ook buitenlandse zorg te contracteren en deze actief onder de aandacht van hun verzekerden te brengen. De website http://www.zichtbarezorg.nl/ kan dan uitgebreid worden met www.visiblehealthcare.org.

Exporteur zorg

Tegelijkertijd kan dat Nederlandse zorgaanbieders prikkelen te komen tot kwaliteitsverhoging en kostenverlaging. Door specialisatie stijgt in de regel de kwaliteit van zorg en dalen de kosten. Wellicht kunnen Nederlandse zorginstellingen dan buitenlandse patiënten aantrekken. En daarmee zou Nederland een netto-exporteur worden van zorg. En dat is goed: voor premiebetalers, voor patiënten en voor de Nederlandse economie.   

Anne Mulder

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jansen

21 januari 2011

"Verzekeraars kunnen deze trend aanjagen door ook buitenlandse zorg te contracteren en deze actief onder de aandacht van hun verzekerden te brengen."

Anne Mulder is het blijkbaar ontgaan dat het Budgettair Kader Zorg ook geldt voor zorginkoop in het buitenland.

De capaciteit is daar ook niet grenzeloos overigens. De eigen bevolking blijft voorgaan zodra er wachtlijsten ontstaan of er een orgaan schaarste ontstaat doordat Nederland blijft vasthouden aan het eigen systeem.

En zorgexport zit er echt niet zolang het Capaciteitsorgaan het in dit land voor het zeggen heeft voor wat betreft het aantal medici dat in dit land het beroep mag uitoefenen.

Er is vrije vestiging binnen de EU. Wellicht dat een toeloop van buitenlandse medici kan bijdragen aan een normale verhouding artsen/bevolking. Ook daar heeft Nederland wat op gevonden door de contracteerplicht af te schaffen. Zorgverzekeraars kunnen op die manier de "markt" bespelen. Het BKZ blijft van kracht, hoe dan ook. Toename van het volume aan medici zal onherroepelijk worden opgevangen door een tarief/inkomensdaling per medicus.

Zorg is geen markt. Dat blijkt maar weer eens een keer.

jecIlDduzbpxv

30 mei 2012

mega op z'n retour' ? Ik zou dat graag als ougannenceerd bestempelen. Graag je referenties. Ik kijk graag op cdc.gov/vaccines voor de officiele grafieken. Ik geloof die liever.2. Of een infectie ziekte een epidemie verookzaakt is van veel dingen afhankeleijk. Er zijn ook veel ziekten die gewoon niet gevaarlijk zijn. Zoals roodvonk. Dan gaan we ook geen vaccin maken.3. De bof komt terug. a) om dat we denken dat de immuniteit afneemt b) de vaccinatie graad daalt. Het is nl. zo dat veel mensen niet twee maar e9e9n injectie nemen. Dit zorgt bij BOF voor een zwakkere immuniteit die eerder kan afnemen. Dat de bof een stuk minder snel verspreid heeft met het virus te maken. Studenten zitten graag de hele dag bij elkaar op de lip en dus is er in die groepen meer Bof gevonden.4. Voor de claims over epidemien in het algemeen zie ik graag je referenties tegemoet. Ik raad je aan het boek van Arthur Allen over vaccins te lezen (Vaccine: The Controversial Story of Medicine's Greatest Lifesaver). Saillant detail. Hij was ooit een scepticus en ging onderzoek doen 5.Mbt tot mensen die zich niet laten vaccineren (om wat voor reden dan ook) heb ik idd een groot vooroordeel: dom en gevaarlijk. Scared of the vaccine? Try the disease.6. Ik ben prive bij drie verschillende consultatie bureaus geweest (Amsterdam, Wageningen, Nijmegen) met mijn kinderen en de bijsluiters waren altijd aanwezig en ter inzage. Ik mocht ze ook mee naar huis nemen. Ze zijn ook op internet te vinden. Ben je geinteresseerd in hoe het vaccin gemaakt wordt en getest is voordat het op de Markt kwam: zoek op de EPAR van het vaccin. Dat is het openbare dossier dat de Europese Geneesmiddelen Regulerings orgaan (EMA) publiceert.@Eric. Ik ben het met je eens dat een hooop ellende had kunnen worden voorkomen. Zie hier: Daarvalt ook betere PR vanuit Bilthoven onder. Maar dat is het niet alleen. Verder raad ik je aan om Paul en Witteman te kijken van vorige week woensdag. Prof. Osterhaus legt daar een belangrijk ding uit: de overheid is gestopt in de laatste decennia met het produceren van vaccins. dat is in de private markt terecht gekomen. Vaccin onderzoek is dus per definitie een publiek-private aangelegenheid geworden in de wetenschap (op sommige vaccins die in ontwikkeling op universiteiten zijn na). Osterhaus heeft verder altijd (TV, Krant, Wetenschappelijk Congres, Publicaties, Gezondheidsraad) zijn conflicts of interest gegeven. Jouw conclusie vind ik dus zeer kort door de bocht.

ZzzswUBMD

31 mei 2012

E8eZKO , [url=http://jiseaejbprue.com/]jiseaejbprue[/url], [link=http://ifixotmgbuwk.com/]ifixotmgbuwk[/link], http://rdtbiqmeyveo.com/

Top