BLOG

Brandon-hype na vier dagen voorbij

Brandon-hype na vier dagen voorbij

‘Ketenen van Brandon wekken alom verontwaardiging', luidde de kop van mijn ochtendkrant. Ik voelde mij niet aangesproken. De avond daarvoor had ik de uitzending van de EO gezien. Het fixeren van Brandon leek mij niet goed, maar ik was niet boos en verontwaardigd

Televisie is emotie

Televisie is emotie. De filmbeelden van de stiefvader en de tranen van de wanhopige moeder spraken voor zich. De EO deed het – zoals later bleek ten onrechte - voorkomen dat Brandon al drie jaar lang, 24 uur per dag vast zat. Al kijkend naar de uitzending wilde ik vooral veel meer weten. Klopte dit wel? Dit gebeurde toch niet zomaar? Voor de nuance moest je helaas ergens anders zijn.

In de studio zei de manager van 's Heeren Loo tegen EO-presentator Andries Knevel dat de privacy van Brandon was geschonden.

Want Brandon wilde niet herkenbaar met tuigje en al op televisie. Volgens Knevel wilde zijn moeder dat wel. Ook wilde de manager niets zeggen over het dossier van  Brandon. Ook dat vond Knevel maar raar.

Intussen hield 's Heeren Loo van begin tot het eind vast aan het eigen verhaal. De voorzitter van de Raad van Bestuur zat, na een dag met geschokte politici en op nog meer Brandons jagende verslaggevers, in Met  het Oog op Morgen.

Slow journalism

Slow journalism bestaat nog: Paul de la Chambre kwam uitgebreid aan het woord. Hij vertelde exact hetzelfde als zijn manager. Wie het weet mag het zeggen. (Drie dagen later zei De la Chambre in de Volkskrant: ‘Er is niets fout gegaan met Brandon in 's Heeren Loo'. Wederom dezelfde boodschap.)

De staatssecretaris van VWS, Marlies Veldhuijzen van Zanten, steunde 's Heeren Loo in het onvermijdelijke spoeddebat na de EO-uitzending.  Ze koos de juiste woorden, en was oprecht aangedaan. Intussen kwam zij wel met pijnlijke details uit Brandon's dossier (het vernielen van de speciale ruimte van € 0,5 miljoen), en verstrekte ze objectieve informatie over de stand van de zorg voor zware gevallen als Brandon (er zijn er nog zo'n 40).

Emoties temperen

Het snelle bezoek aan Brandon, op vrijdag, was een slimme actie van Veldhuijzen van Zanten. De staatssecretaris sprak na afloop warme woorden over Brandon èn ze nam het op voor het zorgteam. Ook tegen haar had Brandon gezegd niet herkenbaar in beeld te hebben gewild. Iedereen die het beter weet werd nogmaals van harte uitgenodigd om te komen helpen.

Zo temperde de staatssecretaris de laatste emoties. Brandon gaat eerst verhuizen, en dan krijgt hij een nieuwe woning. Platspuiten is nog steeds geen optie.

De schandalige misstand was bij nader inzien een niet-wenselijke situatie. De Brandon-hype  was net voor het weekeinde - met schaatsen, voetbal en WikiLeaks – weer voorbij.

Ewoud Nysingh

Communicatiestrateeg
www.dereputatiecoaches.nl

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wiebosch

25 januari 2011

Ewoud, ik ben het helemaal met je eens!
Rob

tjark reininga

26 januari 2011

al te gemakkelijk. want er is natuurlijk wel degelijk iets mis als een door niemand gewenste situatie meer dan drie jaar kan (en kennelijk moet) bestaan. en als de ouders van de patiënt in kennelijke wanhoop zulke beelden van hun kind naar buiten (laten) brengen. de instelling is er niet in geslaagd hun vertrouwen in een goede aanpak te behouden en dat is bedroevend voor Brandon, zijn ouders en de vele goedwillende en gekwalificeerde medewerkers die 's Heeren Loo ongetwijfeld heeft ingezet.

er heeft in de communicatie tussen de instelling en de patiënt en diens naasten kennelijk iets ontbroken. de instelling heeft van eerdere ervaringen wel geleerd, want na het naar buiten komen van de beelden is vrij adequaat in de media opgetreden. een kleine kanttekening daarbij past nog wel: wat wellicht op korte termijn voor Brandon de minst slechte oplossing is, moet je niet als de beste oplossing presenteren.

Top