BLOG

Duwtjes in de richting van gezondheid

Duwtjes in de richting van gezondheid

Ons gedrag is veel minder rationeel dan we lange tijd gedacht hebben. Tal van irrationele factoren bepalen onze dagelijks keuzes. Bij de industrie is dit al lang bekend en wordt deze kennis ook volop toegepast. Dagelijks worden we bij ons koopgedrag beïnvloed door allerlei verleidingstechnieken.

Relatie

Op 28 januari 2011 hield prof. dr. Henriëtte Prast van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) op het congres ‘Gezondheid, beslist uw keuze' een interessante lezing over de relatie tussen de economische en gedragswetenschappen op het gebied van menselijke keuzes voor gezondheid. De uitdagende vraag die ze haar gehoor voorhield is of we met de kennis uit de gedragseconomie ook in staat zijn het menselijk gedrag meer in de richting van gezondheid te laten gaan, zonder aantasting van de individuele keuzevrijheid.

Rapport

De WRR zal hierover binnenkort een rapport aan de regering aanbieden dat van groot belang is voor de volksgezondheid. ZonMw heeft het onderwerp al geagendeerd, ondermeer in haar preventieprogramma.

Beïnvloeden

Harde maatregelen zijn vanuit de optiek van individuele keuzevrijheid taboe. Rijst de vraag hoe we gezond gedrag dan wel kunnen bevorderen. In het Engelse taalgebied wordt in dat verband ook wel de term "nudging" gebruikt, oftewel: het geven van een duwtje in de goede richting.  Samen met Henriëtte Prast is ZonMw nu op zoek naar een goede Nederlandse vertaling. Ze heeft er zelfs een prijsvraag aan verbonden. Uit maar liefst 87 inzendingen heeft ZonMw een tweetal termen als kansrijk geselecteerd: steunkeus ( behoeft geen toelichting) en pinken ( naar het Vlaams voor het aangeven van richting). Binnenkort wordt de keuze gemaakt. Als u deze wilt beïnvloeden, zijn reacties welkom.

Henk Smid, directeur ZonMW

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Caroline de Pater

8 februari 2011

Henk, ik deel je mening dat we, voor het bevorderen van gezond gedrag, buiten de zorg moeten kijken - en zelfs ver buiten de zorg! Dit moet ook een beetje snel gebeuren. Gelukkig, is er beweging en zo'n rapport van de WRR en lezingen en inspanningen van Henriette Prast, jou en anderen helpen enorm om tempo te ontwikkelen. Je noemt enkele termen en graag voeg ik daar twee bewegingen aan toe: 1. het concept van 'social marketing' en 2. 'het goed leren zorgen voor je geest'. Zoals kinderen leren tanden te poetsen en handen te wassen, zouden we hen ook kunnen leren om om te gaan met teleurstellingen, frustraties, lastige sociale interacties en vaardigheden te oefenen om zich tevreden (gelukkig vind ik zo'n groot woord, maar dat wil je natuurlijk) staande te houden in de (stressvolle) samenleving.

YQhegFCxOlfQ

5 augustus 2012

you’ve already got too much to do, addnig more to the heap won’t help you work through the heap.De beste manier om je hoofd leeg te krijgen Wanneer al die losse eindjes in je hoofd blijven rondzoemen, zul je er op de meest onverwachte

Top