BLOG

eHealth, de hype voorbij

eHealth, de hype voorbij

eHealth is de hype voorbij. Wij staan aan de vooravond van een communicatierevolutie in de zorg. Niet alleen de patiënt, ook zorgverleners zullen daarvan de komende jaren de steeds rijper wordende vruchten plukken.

eHealth-congres

Het volgeboekte eHealth-congres dat de KNMG vandaag voor artsen organiseert, laat zien dat digitaal dokteren de kinderfase voorbij is. We gaan toe naar een periode van consistente en planmatige ontwikkeling. En dat is hard nodig. Zorg op afstand kan ons helpen om belangrijke wensen te realiseren. Denk aan de wens van meer regie voor de patiënt, efficiënter contact tussen patiënt en zorgverlener, het verbeteren van het continuüm van de zorg tussen de verschillende echelons en het verbeteren van aandacht voor de gevolgen van ziekte voor wonen, werk en sociaal functioneren.

Efficiëntere toepassingen

Deze wensen stellen hoge eisen aan overleg en uitwisseling van informatie. De klassieke synchrone instrumenten zoals een overdrachtsbrief, plenair overleg of telefoongesprek voldoen niet meer. Met eHealth-toepassingen als telemedicine, online consulten en telemonitoring worden nieuwe, snelle communicatiemogelijkheden ontsloten. Betrokkenen zijn niet alleen beter geïnformeerd over elkaars handelen, ook kan de communicatie veel efficiënter dan voorheen tot stand komen, onafhankelijk van tijd en plaats.

EPD

Gebruikers van zorg op afstand weten dat een elektronisch patiëntdossier meer is dan digitale opslag van patiëntinformatie, dat personalized medicine niet mogelijk is wanneer er geen informatiesysteem beschikbaar is met informatie over laboratoriumdata en medicijngebruik en dat telemedicine mogelijkheden biedt om patiënten écht te betrekken bij hun zorg. Zij delen hun ervaringen vandaag en worden gesteund door een persoonlijke videoboodschap van eurocommissaris Kroes.

De hype voorbij

Hoewel het congres vol enthousiaste of tenminste nieuwsgierige artsen zit, moet er nog wel een hoop gebeuren voordat eHealth dagelijkse kost wordt. Sommigen hopen dat ook deze bui weer zal overwaaien. Maar eHealth is de hype voorbij. Wij staan aan de vooravond van een communicatierevolutie in de zorg. Niet alleen de patiënt, ook zorgverleners zullen daarvan de komende jaren de steeds rijper wordende vruchten plukken. eHealth zal een essentieel instrument blijken voor een toegankelijke en betaalbare zorg die veilig is en van goede kwaliteit. Een geweldige uitdaging kortom.

Arie Nieuwenhuijzen Kruseman
Voorzitter KNMG

3 Reacties

om een reactie achter te laten

J.H. Handlogten

9 februari 2011

Graag verwijs ik (u) naar de internationale onderzoeksresultaten over eHEALTH. Dit rapport is te vinden op de SKIPR-site.
msg

TVdKGArQrBTlxLuJkDn

28 februari 2011

rRYcxg <a href="http://lkdnwpozipzu.com/">lkdnwpozipzu</a>, [url=http://qjorwhfplyvx.com/]qjorwhfplyvx[/url], [link=http://aoegoctpnxlj.com/]aoegoctpnxlj[/link], http://zxjoeuogdczt.com/

EVcbSXLfwy

28 februari 2011

dA2mSw <a href="http://zcsdwwaktszc.com/">zcsdwwaktszc</a>, [url=http://cxxblshyrdaq.com/]cxxblshyrdaq[/url], [link=http://bbirzrzjiaxl.com/]bbirzrzjiaxl[/link], http://ltesabmgpzvt.com/

Top