BLOG

Pakket zonder franje

Pakket zonder franje

Wist u dat vorige week wereldwijd werd geprotesteerd tegen homeopathie? In Amsterdam nam een groep mensen een overdosis homeopathische geneesmiddelen. ‘Ik merk er helemaal niks van, maar ik ben nu wel toe aan wat sterkers', zei één van de betogers na afloop.

Kwakzalverij

De Vereniging tegen de Kwakzalverij en Stichting Skepsis roepen al jaren wat de betogers met het OD-experiment aantoonden: homeopathie doet niets.

Effectiviteit

Ik geef u gelijk als u nu zegt dat het een experiment is met waardeloos bewijs. Maar de realiteit gebiedt me ook te zeggen dat de effectiviteit van homeopathie en veel andere alternatieve geneeswijzen ook met keurige dubbelblind gecontroleerde studies nooit is aangetoond.

Wetenschap

En dat is kwalijk. De geneeskunde en de psychologie werken steeds meer met wetenschappelijk onderbouwde normen, protocollen en richtlijnen. Deze kennis wordt ook gebruikt bij het samenstellen van het pakket met verzekerde zorg. Behandelingen en geneesmiddelen die niet bewezen effectief en doelmatig zijn, zult u niet (gauw) vinden in het basispakket. Kwaliteit en doelmatigheid staan voorop.

Zorgpakketten

De aanvullende zorgverzekering daarentegen biedt commerciële pakketten. Hier staan de wens, de behoefte en het geloof van de klant meer centraal. Verzekeraars die inspelen op wat burgers willen, hebben meer klanten. En zo komt het dat u goed uw best moet doen om een zorgverzekeraar te vinden die een uitgebreid aanvullend pakket aanbiedt, zonder vergoeding van alternatieve geneeswijzen en aanbiedingen voor esoterische oliën.

Smaller basispakket

Het is niet ondenkbaar dat het basispakket de komende jaren versmalt. Met beperktere vergoedingen aan de horizon, pleit ik daarom voor meer variëteit in de aanvullende pakketten. Ik wil me niet verzekeren voor homeopathie en andere flauwekul waarvan het effect nooit is aangetoond en waarin ik ook niet geloof. Voor de toekomst lijkt het me belangrijk dat er aanvullende pakketten komen die effectief bewezen zorg vergoeden. Aanvullende pakketten waarmee we ons op effectieve wijze kunnen verzekeren voor de risico's die er voor ons toe doen.

Maaike de Vries,
Chef Zorg De Argumentenfabriek

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Weerts

10 februari 2011

Ben het eens met de strekking van deze column. Drie kanttekeningen:
1. Mensen hebben soms klachten die wij niet kunnen verklaren, en klachten verdwijnen soms op een manier die wij niet kunnen verklaren. Als een voorziening of methode leidt tot verminderde zorgconsumptie, dan is er reden om de kosten daarvan via een (zorg)verzekering af te dekken. Gaat het om gezondheidsbeleving in plaats van pathologie en pathogenese? Of spelen hier factoren mee, die door verder onderzoek kunnen worden verduidelijkt?
2. Ik vind het een probleem dat aanvullende zorgverzekering aangeboden wordt als een pakket van voorzieningen. Kan dit in componenten aangeboden worden? Dan kan ik kiezen. Voorzieningen rond voortplanting en geboorte heb ik niet nodig, homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen ook niet. Wel bijv, aanvullende zorg na een ongeval of invaliderende ziekte, oogheelkunde, fysiotherapie. Nu koop ik een aanvullend pakket waarvan ik de helft niet nodig heb of niet wil.
Jos Weerts

reininga

11 februari 2011

maar als iedereen zich alleen nog verzekert voor wat hij verwacht nodig te hebben, wordt de verzekering voor velen ook onbetaalbaar.

Anoniem

11 februari 2011

Even één commentaar op de verrichtte studies...
Als je alleen een radio hebt, hoe kun je dan proberen tv-beelden te ontvangen. Er zijn juist veel meer studies die de werking van Homoeopathie aantonen. Helaas wil de gevestigde orde alleen naar de radio luisteren. Misschien tijd om eens te vragen hoe anderen waarnemen en welke apparatuur daar voor nodig is?

Opvallend is dat ik met deze tegenberichten steeds vaker niet meer door de censuur heen kom. Valide onderzoeken worden aan de kant gegooid, en de trein dendert voort, door landschappen van onwetenheid.

Tip: Lees 'Het Veld' van McTaggert

Post

11 februari 2011

Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik heb mij niet een aanvullend pakket aangeschaft vanwege het feit dat er een groot deel in zit dat absoluut niet bewezen effectief is.
Ik hield mijn medische studenten altijd voor dat homeopathie en fytotherapie wel helpt maar niet werkt. Er is natuurlijk een placeboeffect. Ik ervaarde zelfs dat ik na het voorschrijven van een placebo als slaapmiddel een boze echtgenoot op mijn spreekuur kreeg die mij het doosje met tabletten terugbracht met de mededeling dat zijn vrouw er niet meer wakker van werd!!

Anoniem

11 februari 2011

Ik ben het eens met het verzoek om meer diversiteit in de aanvullende pakketten. Maar het meer centraal stellen van de wens, de behoefte en het geloof van de klant in de aanvullende pakketten zou daar in principe ook toe moeten leiden. Blijkbaar wil de burger nu nog wel homeopathie in het pakket en is het voor verzekeraars nog niet interessant iets anders aan te bieden. De consument zal zijn/haar vraag duidelijk moeten door (vaker) te switchen.

Beter inzicht in kwaliteit kan overigens ook leiden tot meer uniformiteit in de pakketten. Dan zal wellicht iedereen de meest effectieve behandeling in het pakket willen. Maar daarvoor moeten we eerst de kwaliteit van zorg onomstreden kunnen meten. En zover zullen we nooit komen.

Anoniem

13 februari 2011

Dit vind ik een kortzichtig verhaal. Alsof alleen iets dat met studies is aangetoond zou werken... juiste bejegening van patiënten is 50% van het succes in de GGZ. Tja daar is geen randomized double blind studie voor nodig. Maar goed als mevrouw dat wil, studies en harde science, dan als tip, kijk eens in het veld van de kwantummechanica en kwantumfysica onderzoeken na te lezen waar resultaten worden gescoord waar ons menselijk beperkte brein niets van snapt. Helaas denkt de mens vaak superieur te zijn. En dan als laatste nog even: ik ben het natuurlijk ook volledig eens dat de protocollen en richtlijnen ons ook enorm goed, gewoon lekker robotachtig werken... Is dat dan de toekomst voor de zorg?

Cora Postema

13 februari 2011

Ik ben voor een klein basispakket een zeer variabel aanvullend pakket. Dingen in het aanvullende pakket die men niet wil, waar men geen vertrouwen in heeft of anderszins overbodig acht, worden simpelweg niet of onvoldoende afgenomen. Daar hoef je wat mij betreft van bovenaf geen eenzijdig bewezen eisen aan te stellen. Laat daar gewoon de markt werken. Dan kunnen consumentenorganisaties onafhankelijk onderzoek doen naar de werking en klanttevredenheid etc. en kan ik als klant zelf kiezen.

Bas Leerink

13 februari 2011

Aanvullende zorgverzekeringen kunnen niet alleen recht geven op zaken die mensen zeker denken nodig te hebben. Dat is overigens voor heel veel zaken in de huidige aanvullende verzekeringen al het geval. Het is dan ook meer dienstverlening met een abonnementstarief dan iets anders.
En voor maaike de vries: misschien toch goed om eens je oor te luister te leggen bij de bijna 80 procent van de chronisch zieken die ook gebruik maakt van complementaire zorg. En daar baat bij heeft, en het dus ook geld waard vind. Wij blijven deze zaken in ieder geval serieus nemen.

Weistra

16 februari 2011

Hoezo is homeopathie niet bewezen?
Kijk hier, op Google Knol,
een hele lange rij onderzoeken:
http://u.voizle.com/homeopathy2

En hier:
http://www.extraordinarymedicine.org
THERE ARE A NUMBER OF GROUPS with an economic interest in discrediting homeopathy spreading false information about it. This website was created to make sure consumers know the facts about homeopathy.

Nog iets:
In a truly remarkable interview recently published in SCIENCE magazine (December 24, 2010), French virologist and Nobel Prize-winner Dr. Luc Montagnier describes his newest work that has significant implications on homeopathy. Although previous reports about his work have been published in the past two years, this NEW interview shows Dr. Montagnier's high respect for homeopathic medicine and his concerns about the "terrorism" against his and other good scientists' research by inadequately informed skeptics.
www.newvistashealthcare.com/docs/Luc%20Montagnier.pdf

Om maar eens iets te noemen.

Nancy Malik

10 oktober 2011

The list has been updated. Now it's 204 human studies published in 86 peer-reviewed international medical journals out of which 96+ are FULL TEXT out of which 94 are PDF which can be downloaded at http://bit.ly/rrpWCm

Top