BLOG

NVZ geeft rugdekking

De NVZ vereniging van ziekenhuizen gaat harder van zich af bijten. Nu ja, “bijten”…  Als we de plastische terminologie van NVZ-voorzitter Roelf de Boer in de Volkskrant volgen, dringt zich eerder een ander beeld op. “We hebben te lang onze plas opgehouden”, meldde hij de Volkskrant in reactie op enkele nijpende actuele kwesties in de ziekenhuiswereld. Het zijn het soort krachtige woorden die we eerder zouden verwachten van gestaalde vakbondskaders, maar de portee is niettemin duidelijk. De NVZ zal zich niet langer in stilzwijgen hullen wanneer half Nederland weer eens over de ziekenhuizen heen valt. Dit voornemen verdient hulde. De branchevereniging van ziekenhuizen lijkt de laatste jaren zo te zijn opgegaan in stille diplomatie dat onzichtbaarheid een tweede natuur is geworden. 

Onbestuurbaarheid

In zekere zin is dit prudente optreden van de branchevereniging typerend. Individuele leden van de NVZ zijn niet anders gewend dan op kousenvoeten te opereren. Wie te hard stampt, krijgt het in geen tijd  aan de stok met de medische staf. En uitgerekend die delicate verhouding tussen raad van bestuur en medisch specialisten wordt door De Boer in de Volkskrant aan de kaak gesteld.  “De machtsverhoudingen moeten opnieuw tegen het licht gehouden worden”, vindt De Boer.  “We moeten zorgen dat de zaak weer bestuurbaar wordt.”  De goede verstaander kan hieruit niet anders dan afleiden dat ziekenhuizen momenteel onbestuurbaar zijn. Met dank aan de medisch specialisten. De eerste ziekenhuisbestuurder die dit De Boer morgen hardop nazegt, weet in ieder geval zeker dat zijn instelling een periode van onbestuurbaarheid tegemoet gaat. Een klassieke Catch 22 dus.

Rugdekking

Voor weloverwogen handelen is in zo’n situatie weinig plaats, maakt auteur Joseph Heller in zijn gelijknamige bestseller pijnlijk duidelijk:   
“Ze proberen me om te leggen”, zei Yossarian kalmpjes.
“Niemand probeert je om te leggen”, brulde Clevinger.
“ Waarom schieten ze dan op me?”, vroeg Yossarian.
“Ze schieten op iedereen”, antwoordde Clevinger.
Dus gewoon terug schieten als de specialisten de volgende keer het vuur openen? De Boer belooft in de Volkskrant in ieder geval rugdekking.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

CJnrRuhcjuol

1 maart 2011

jdKcGG <a href="http://ghhdbysrwirq.com/">ghhdbysrwirq</a>, [url=http://qayrwltkjqpf.com/]qayrwltkjqpf[/url], [link=http://acxvvcfodqjl.com/]acxvvcfodqjl[/link], http://zbrwgczdilkx.com/

Top