BLOG

Telehealth tot buiten de dampkring

Telehealth tot buiten de dampkring

Telehealth, vanzelfsprekend zijn er op de grootste zorg-IT beurs ter wereld talloze voorbeelden van zorg via geluidsbeeldverbinding terug te vinden. Maar de echte pioniers van de zorg op afstand zijn niet op de HIMSS11 in Orlando te vinden, maar veertig mijl verderop in het Kennedy Space Center op Cape Canaveral. Houston, do we have contact?

 Ondersteuning

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is al sinds de jaren zestig bezig met de psychologische ondersteuning van astronauten. Niet alleen in de aanloop naar, maar zeker ook tijdens hun ruimtevaartmissies. Veel verder dan een ruimtevaartstation in een baan om de aarde kan zorg op afstand niet reiken. Voor PinkRoccade Healthcare, als IT-leverancier nadrukkelijk actief in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg, reden om de Nederlands delegatie op de HIMSS uit te nodigen voor een kennismaking met NASA-psycholoog Albert Holland.

Isolement

Namens NASA houdt Holland zich met name bezig met de psychische effecten van langdurig isolement. Om die reden werden Holland en zijn team vorig jaar ingevlogen bij de reddingsoperatie rond de Chileense mijnwerkers, die na het instorten van een mijnschacht diep onder de grond ingesloten raakten. Vanwege familieomstandigheden moest Holland zijn persoonlijke aanwezigheid verruilen voor een  –overigens geheel in lijn met het thema van ‘zorg op afstand'- Skype-verbinding.

Succesfactoren

Hollands betoog bevatte interessante lessen voor de Nederlandse ggz, waar behandeling op afstand  aan een flinke opmars bezig is. De slaagkansen van behandeling en begeleiding op afstand groeien volgens Holland aanmerkelijk wanneer er een voortraject is waarin ruimte is om betrokkenen persoonlijk voor te bereiden. Ergo: de eerste stap naar succesvolle internettherapie bestaat uit een gedegen face to face-contact.  De tweede succesfactor bestaat volgens Holland uit de persoonlijke motivatie en zelfredzaamheid van betrokkenen. Zo werkten de Chileense mijnwerkers actief mee aan hun ontsnapping, hetgeen een positief effect op hun mentale welbevinden had. Tot slot wees Holland er op dat de behandelaar op afstand niet moet denken het altijd alleen af te kunnen. Indien nodig moet de therapeut een beroep doen op een third trusted partij, in de hoedanigheid van een familielid of vriend. Allemaal geen rocketscience, zoals de Amerikanen dan zeggen, maar wel een aantal adequate observaties die internettherapie in Nederland verder kunnen helpen.  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

KAWpfrxV

28 februari 2011

bjmcTg <a href="http://zmrvlizumthx.com/">zmrvlizumthx</a>, [url=http://zbuxcylhimly.com/]zbuxcylhimly[/url], [link=http://mcgchhudincm.com/]mcgchhudincm[/link], http://dimrzxiinhay.com/

Top