BLOG

Amerikaanse EPD-bonanza geeft stof tot nadenken

Amerikaanse EPD-bonanza geeft stof tot nadenken

In het land van de onbegrensde mogelijkheden is alles groter. Zelfs de kilometers zijn er langer, maar daar zijn het dan ook mijlen voor. Het supersize-principe doet nu ook opgeld in het domein van de zorg-IT. Onder impulsen van de Amerikaanse overheid ontpopt de ontwikkeling van het elektronisch patiëntendossier zich tot een ware bonanza. Amerikaanse toestanden of valt hier een les te leren?

Speerpunt

In een poging om saampjes het slimste, best denkbare EPD-voor-iedereen in elkaar te sleutelen, is de Nederlandse zorgsector de afgelopen jaren vrijwel vruchteloos blijven doorpolderen. Amerikanen doen dat anders. President Obama heeft de ontwikkeling van  informatietechnologie in de zorg tot strategisch speerpunt gebombardeerd en daar maar meteen een zak met een slordige dertig miljard dollar voor klaar gezet. Wat meer is: de Amerikaanse overheid is niet gaan zitten wachten op standaarden uit het veld,  maar heeft zelf richtlijnen voor meaningful use geformuleerd.

Goudmijn

Tot wat voor enorme dynamiek deze gecombineerde aanpak leidt, is goed terug te zien op zorg-IT-beurs HIMSS in Orlando, Florida. Op de beurs tientallen fabrikanten die hun versie van het electronic healthrecord (EHR) aan een publiek van veertigduizend bezoekers proberen te slijten. Marktsceptici zullen hier ongetwijfeld perfide winstbejag aan het werk zien. Hebben al deze aanbieders het heil van patiënten en dokters voor ogen of zijn het opportunistische gelukszoekers  die met het EPD een goudmijn denken te hebben aangeboord?

Explosie

Dat er met miljoenen Amerikanen zonder EPD een enorme groeimarkt voor IT-leveranciers ligt, moge duidelijk zijn.  Dus natuurlijk zijn er genoeg partijen die denken in winstkansen, marktaandeel en rendement. Tezelfdertijd zorgt de EPD-bonanza voor een explosie van creativiteit en innovatie. Daarbij zorgt de Amerikaanse overheid er met haar standaarden voor ‘zinvol gebruik' voor dat ook de belangen van professionals en patiënten in het hele proces verankerd zijn. De maatschappelijke legitimiteit van zorg-IT wordt nog eens versterkt door de miljarden aan algemene middelen die Obama beschikbaar heeft gesteld. In de VS geen discussies over de vraag of zorgaanbieders IT- investeringen maar niet beter in de directe patiëntenzorg zouden kunnen stoppen.

Momentum

Natuurlijk kunnen we in Nederland met dedain blijven kijken naar de dollar gedreven gang naar eHealth in de VS. Of we kunnen lacherig doen over de kretologie waarmee een en ander gepaard gaat. Zie bijvoorbeeld het HIMSS-motto: linking people, potential and progress. Maar gezien het enorme momentum dat nu aan de andere kant van de oceaan ontstaat, is het maar de vraag of de Nederlandse zorg zich ethische stokpaardjes of cynisme kan permitteren. Het betekent in ieder geval dat de Nederlandse zorg kilometers, of beter gezegd, mijlen achterop raakt bij de doorontwikkeling van zorg-IT. Bovendien betekent nú stil zitten dat de Nederlandse patiënt over een paar jaar alsnog een EPD van puur Amerikaans fabrikaat in de maag gesplitst krijgt.    

2 Reacties

om een reactie achter te laten

hKOORIOJxWWMnPHJ

10 april 2011

GQGIe7 I'm out of league here. Too much brain power on display!

wEOZIEFDQesmmZp

22 april 2011

4YB8t1 <a href="http://qdzutubwvdig.com/">qdzutubwvdig</a>

Top