BLOG

Carnaval in de spreekkamer, wat doet u eraan?

Carnaval in de spreekkamer, wat doet u eraan?

Jongeren gezond laten opgroeien willen we allemaal. Zorgen dat hun hersenen optimaal uit kunnen groeien zonder alcoholschade dus ook. Toch kan iets leuks als carnaval een spaak in het wiel steken.

Neem dit nieuwsberichtje van vorig jaar tijdens carnaval:
"De alcoholpoli in het Eindhovense Catharina-ziekenhuis sloeg gisteren alarm over het grote aantal stomdronken jongeren dat afgelopen weekeinde werd binnengebracht. Vijf pubers waren zo dronken dat ze moesten worden opgenomen. Eén van hen moest zelfs naar de intensive care omdat hij zelf bijna geen adem kon halen."

Dit jaar kan de alcoholpoli waarschijnlijk wel vooraf alarm slaan, want het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging op de spoedafdeling van een ziekenhuis belandt stijgt door. In 2009 ging het om 500 jongeren. De cijfers over 2010 zijn nog niet compleet, maar koersen af op rond de 700. Gelukkig zijn er ziekenhuizen en gespecialiseerde poli's waar jongeren hulp kunnen krijgen. Hiervan staan naast de 4 bestaande zelfs 20 nieuwe gepland.

Is het probleem hiermee opgelost en kan de rest van de zorg nu achterover leunen? Ik denk het niet.

Ik denk dat er werk te doen is. In alle spreekkamers en daarbuiten. Zoals in West-Friesland, waar naast de GGD, GGZ en het ziekenhuis ook de huisartsen deel uitmaken van een netwerk om alcoholmisbruik te voorkomen. Artsen zijn getraind in het aangaan van gesprekken en geven ook buiten de spreekkamer voorlichting aan ouders over de gevolgen  van alcoholmisbruik. Artsen treden actief op als zij alcoholmisbruik onder jongeren vermoeden. Bijvoorbeeld door bij  leer- en gedragsproblemen als mogelijke oorzaak te denken aan alcoholgebruik en dit bespreekbaar te maken, door in geval van ‘comazuipen' ouders en kind voor een gesprek uit te nodigen en door ouders bewust te maken van hun verantwoordelijkheid: geef je als ouder een goed voorbeeld als het gaat om alcoholgebruik en weet je wat je kind buiten de deur doet?

Daarnaast denk ik dat er werk te doen is voor de beslissers in de zorg. Kaart vanuit uw kennis en invloed de mogelijkheden om jongeren te beschermen aan. Die bescherming schiet nu tekort. Nederland heeft één van de laagste leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik in Europa. Onder de huidige wetgeving mag een jongere van 16 jaar tijdens carnaval in iedere feesttent een meter bier halen. En nog één. En nog één. Om de avond in een alcoholpoli af te sluiten. Laten we de slachtoffers helpen, liefst ruim voordat ze ‘bijna geen adem meer kunnen halen'. Kunnen de medewerkers van de alcoholpoli ook eens feest vieren met carnaval.

Laurent de Vries

5 Reacties

om een reactie achter te laten

oudelsje

4 maart 2011

Goeie column! Het is weer zover, carnaval.
Ik woon al 43 jaar in Lampegat, meegekomen met een lampenmaker, en verbaas me al even lang over het drankgebruik van jonge mensen hier, en niet alleen tijdens carnaval. Het is gewoon 'bingedrinking', doorzakken. Nu mag het, want het is feest voor de vasten, dus dat is OK. Alleen van dat vasten heb ik nog nooit iets gezien, en doorzakken gebeurt hier ieder weekend in de kroeg.
Het is onderdeel van het tienerleven, losmaken van Pa en Ma, en je hoort er niet bij als je niet wekelijks 'uitgaat', lees: kroegloopt, liefst rokend.
Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen worden dat hier heel makkelijk. Het is niks nieuws. Mijn kinderen, nu van middelbare leeftijd, zijn ook ooit stomdronken en misselijk thuisgekomen. Ik weet ook niet hoe het anders moet, als ze eenmaal 'uitgaan'. De druk van 'de groep' is heel groot op deze leeftijd. En Pa en Ma mogen echt niet mee op kroegentocht.

Anoniem

6 maart 2011

Laat ze de kosten zien, in de kroeg,op schermen , wat het kost als ze opgenomen worden,stomdronken ,waar wij allemaal aan meebetalen.
Alcohol is schadelijker als alle andere troep .
50 jaar werkzaam in de zorg

Bos

6 maart 2011

Goede column. De wetgeving qua sociale huurwoningen en inkomen zijn aangepast (en daar zijn een heleboel mensen echt niet blij mee) aan de europese normen, laten we dan ajb die alcoholleeftijd dan ook aan europese normen aanpassen. Vind het belachelijk zoveel als de jeugd inneemt. Lijkt me voor de toekomst niet zo goed te gaan met de hersenen. Maar ook het drugsbeleid zal aangepast moeten worden. Want anoniem schrijft wel dat het alcoholprobleem groot is, maar denk ook aan de drugs.
De kosten in een kroeg laten zien, zal de jeugd niet interesseren. Men denkt nl dat hen niet zal gebeuren, totdat het gebeurt. Helaas.

cora postema

6 maart 2011

In mijn ogen is het leven bedoeld om te leren van de consequenties van wat we doen.
Wat men nu leert van het coma-zuipen is dat je altijd wel gered wordt, desnoods op een intensive care.
Maar de consequentie van zoveel alcohol dat je op een intensive care moet worden beademend zou moeten zijn dat je sterft door ademnood.
Laat dat gebeuren en iedereen schrikt zich een hoedje. Is in ieder geval voor een paar maanden wakker geschud.
Laat dat gebeuren en laat het vooral de schuld zijn van degene die teveel heeft gedronken en de mensen om hem/haar heen die het hebben laten gebeuren. Het is vooral niet de schuld van de SEH waar werd geconstateerd dat de persoon niet geholpen kon worden.
Laten we stoppen met het verzinnen van steeds maar weer nieuwe lapmiddelen en regels om de consequenties waar van geleerd moet worden te vermijden.
Met deze 'overbezorgdheid' ontnemen we anderen de mogelijkheid een belangrijke les te leren voor hun leven. Dat vind ik een kwalijke zaak.

Nijsingh

9 maart 2011

Veel kinderen/pubers worden gesocialiseerd in sportkantines. De gezondheid die ze bij de klub opdoen wordt deels teniet gedaan door kratten bier in de kleedkkamers. Daar moet een cultuuromslag plaatsvinden, te beginnen bij besturen van die clubs. Maatschappelijk verantwoord ondernemen..... Dat is wat de sponsors van de clubs toch beogen?

Top