BLOG

De core business is weer geinsourced!

De core business is weer geinsourced!

Stel u zich eens voor dat u over een uur geopereerd moet worden. Vluchten kan niet meer. Het is ernstig, maar u heeft een kans. Dan moet u wel weten dat u aan het goede adres bent. Wie hebben daar eigenlijk verstand van? In Nederland hebben daar héél véél partijen verstand van. Eindeloos vluchtig bekommeren zij zich om kwaliteit.

Stand van zaken

U ligt op dat OK-bed en de klok tikt maar door. Komt het allemaal wel goed? Het zou logisch zijn om even de beroepsgroep van operateurs te bellen. Of de patiëntenvereniging die zich over uw aandoening buigt. Maar u maakt weinig kans, want ze zijn er nog niet helemaal uit. Indicatorensets maken en bijhouden is een noviteit en de dominantie van het umfeld is groot. Het tempo is er uit. Zo niet bij de anesthesist, want die geeft vol gas. Stel u wordt straks wakker. Hoe groot is dan de eventuele verwoesting?

Vechten tegen de klok

Tijdens de narcose wordt er druk vergaderd. Beleidsadviseurs, ambtenaren, zorginkoopfunctionarissen, consultants, politici en de pers buigen zich over de kwaliteit van zorg. Zelfs Vara Kassa is online. Gelukkig hebben ze allemaal met elkaar nog genoeg tijd. Daarnaast is die dokter natuurlijk druk in de weer. En u werkt vanzelfsprekend ook zelf volop mee door heel stil te liggen. Wat een verschil tussen vergadertafel en OK. Dáár wordt tegen de klok gevochten.

De spreekkamer

We moeten natuurlijk terug in de tijd. Naar het moment dat de twee belangrijkste partijen in de zorg bij elkaar kwamen. Dat waren de zorgverlener en de patiënt. Locatie: de spreekkamer. Daar groeide de coproductie van kwaliteit van zorg. Met steeds mondiger patiënten komt die relatie stap voor stap ook in evenwicht.

Handen aan het bed

Maar deze coalitie heeft haar core business uitbesteed. Gevolg is dat allerlei andere partijen hun boterham verdienen met kwaliteit. In Nederland zijn bovendien heel veel partijen actief, waardoor er weinig voortgang is. Als we die dure inspanningen meteen maar eens halveren, dan hebben we meteen vele duizenden handen aan het bed.

kernrelatie in de zorg

In de gezondheidszorg zijn dokters en onderzoekers onze knapste mensen. En patiëntenorganisaties vormen met hen de kernrelatie in de zorg. Samen stellen zij de kwaliteit van zorg vast. Tenminste, zo zou het moeten. En verder geen poldertafel meer.

Kernset diabetes

Deze maand hebben Nederland Huisartsen Genootschap, Landelijke Huisartsenvereniging, Nederlandse Internisten Vereniging, Nationaal Actieprogramma Diabetes en Diabetesvereniging Nederland de kernset diabetes vastgesteld. Zo horen die dingen te gaan. En het werd tijd. De core business kwaliteit is weer geinsourced. We houden het tempo er in. ZieZoo moet het!

Maarten Ploeg

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hoppener

3 april 2011

Beste Maarten,

Een zeer goede column! Inhoudelijk sterk en prozaïsch ook nog eens fraai.

Overigens zijn we bij de Sint Maartenskliniek nu ook op dit pad.

Met vriendelijke groet,
Peter Hoppener

Top