BLOG

Elke dag dag van de verpleging

Elke dag dag van de verpleging

Het is weer bijna 12 mei en iedere bestuurder in elke zorginstelling weet dat dit de Dag van de Verpleging is. De dag dat de verpleegkundigen en verzorgenden in het zonnetje worden gezet. Het is een dag als Moederdag. Zo’n dag waarin je alles goedmaakt wat je het afgelopen jaar fout deed. De dag waarin we laten zien hoe belangrijk moeders zijn…. Nee, toch niet!

Kwaliteit

Bij de Dag van de verpleging ligt dit toch echt anders. Natuurlijk, verpleegkundigen en verzorgenden worden in het zonnetje gezet, maar wat er vooral gebeurt is dat zij op de Dag van de verpleging laten zien wat ze zouden doen als het iedere dag de Dag van de verpleging zou zijn. Het is voor ons een dag om er nog een schepje kwaliteit van zorg bovenop te doen, eigenlijk een dag waarin we laten zien hoe we ons werk het liefste zouden doen als wij het voor het zeggen hadden. Een dag zonder prestatieovereenkomsten, targets, indicatoren, nee……een dag met kwaliteit van zorg.

Touwtjes

Het vreemde is dat er die dag niet minder patiënten worden behandeld. Er wordt ook geen extra personeel ingezet. Het enige wat er gebeurt is, dat verpleegkundigen en verzorgenden zélf de touwtjes in handen nemen, hun eigen prioriteiten stellen en de tijd nemen als dit nodig is. Nog gekker is dat aan het einde van de dag alle patiënten de zorg hebben gekregen die ze nodig hadden, en niet alleen dat…..ze zijn ontzettend tevreden en zouden willen dat het de volgende dag weer Dag van de verpleging zou zijn.

Vakbekwaam en autonoom

Op 12 mei opent minister Schippers in het OLVG de Dag van de verpleging. Het is niet voor niets dat we dit in het OLVG doen, het OLVG is een van de zorginstellingen die excellente verpleegkundige zorg tot prioriteit heeft verheven. De belangrijkste verpleegkundige waarden zijn daar vakbekwaamheid, autonomie, deskundigheidsbevordering, kwaliteit van de patiëntenzorg en samenwerking. Je zou bijna denken dat het in het OLVG iedere dag de Dag van de verpleging wordt.

De minister heeft hier wel oren naar, en Florence Nightingale?

Essentie

Nightingale was een pionier. Zij heeft het fundament onder het beroep van verpleegkundige gelegd. Ze deed dit op basis van epidemiologisch onderzoek, ze beargumenteerde kennis en kunde, ze richtte de eerste opleiding voor verpleegkundigen op. Zij was het die van ons werk een beroep maakte. Op 12 mei staan we stil bij de essentie van ons beroep. Bij de waarden die ons drijven, bij de kwaliteit van zorg die wij willen leveren, bij onze professionele standaard.

Als het over kwaliteit van zorg gaat is iedere dag een Dag door de verpleging!

Marian Kaljouw
voorzitter V&VN

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marselis

11 mei 2011

Managers moeten professionals hun werk laten doen. Praat mee over deze stelling in de Skipr-groep De kunst van gezond zijn: http://www.dialoog.skipr.nl/dekunstvangezondzijn/2011/05/manager-moet-professionals-hun-werk-laten-doen/

Top