BLOG

45 minuten en een kleine honderd miljoen

45 minuten en een kleine honderd miljoen

Ik ken iemand die vermogende mensen adviseert. Op een dag kreeg hij een telefoontje van een dure bank. Hij werd de volgende dag ontboden in een grote stad ergens in Europa. Het adres was een verwaarloosde flat, op de zoveelste verdieping in een gebied waar het begrip prachtwijk nog aan kracht moet winnen.

Een oude man deed open voor de bankemployee en de adviseur. Ze kregen 45 minuten want zijn vrouw zou spoedig thuiskomen van de bingo en ze mocht niet weten dat er bezoek was geweest. Dit verhaal is echt gebeurd, ik vertel zo hoe het verder ging in die flat. Ondertussen bent u misschien net terug van vakantie. U heeft zich natuurlijk bezonnen op de vraag hoe u voor uw pensioen een verschil gaat maken in de zorg. U hoopt op een juiste, krachtige betekenis voor de medemens.

Redder in nood

De oude man was vroeger jong geweest. Hij was werkzaam als knechtje op een groot landgoed. Op een dag hoorde hij een angstschreeuw. Onderzoek wees uit dat een meisje van een paard was gevallen en zwaar gewond was. De jongen aarzelde geen moment en bracht haar naar het dichtbij gelegen landhuis. De landheer bleek de vader en de actie van de jongen redde het prille leven. De jongen liet een gelukkige familie achter. En zijn persoonlijke gegevens, zulks op verzoek van de vader.

Een daad stellen

Een indringende zorgvraag van de medemens – soms in levensnood – activeert velen. Wie aarzelt dan nog om een daad te stellen? Ik ga er vanuit dat iedere lezer deze ervaring ten minste één keer heeft gehad.

Jaren gingen voorbij en het knechtje werd een man, een echtgenoot, kreeg kinderen en ging wonen in een flat op de zoveelste verdieping. Het lijkt er op dat hij nooit meer in de pracht van zijn leven is gekomen. Zijn levensverhaal kenmerkte zich door tegenslagen, werkloosheid en ziekte. Ook zijn kinderen hadden een sobere cv opgebouwd. Voor de oude man stond de reddingsactie in zijn jeugd nog vaag voor de geest. Het is de vraag of zijn vrouw en kinderen het wisten. Enige somberheid was hen niet vreemd.

Momenten om op terug te grijpen

De zorg heeft een krachtig verhaal nodig. Hoe draagt u het uit en zet u anderen aan tot actie, verbetering? Soms vind ik de zorg nogal technisch, afstandelijk. Een beetje verdieping kan geen kwaad. Op welke momenten in uw carrière grijpt u dan terug? Het moment dat u bij u de juiste snaar geraakt werd en u tot de juiste actie kwam? Het is veel waard, die hoofdprijs. Schrijf het op, memoreer het elke dag. Gebruik het als bron van handelen.

Aandelen

De oude man bleek aandelen van een grote multinational te hebben. De landheer had ze als waardering voor de reddingsactie op de naam van de reddende jongeling gezet. De man wist dat zelf niet of was dat op de een of andere manier vergeten. De dure bank heeft ze meer dan een halve eeuw voor hem bewaard. Bij intern onderzoek bleek er nooit contact met de rechtmatige aandeelhouder te zijn geweest. Daar was achteraf alle reden toe. Ze waren namelijk een kleine honderd miljoen euro’s waard. De adviseur had minder dan een uur voor een advies hoe hier mee om te gaan. Immers, zijn vrouw kon elk ogenblik thuiskomen. De familie van de oude man kon er maar beter geen hoogte van krijgen. Hun leven zou immers compleet anders verlopen zijn.

Het juiste moment

De juiste verdieping en de juiste actie op het juiste moment: memoreer het niet alleen, maar doe het wanneer u maar kan. En doe het zonder aarzeling en laat het echt gebeuren. Het is goud waard.  Nogmaals: doe het nu, vandaag, want het is de vraag of u het bij uw pensioen nog van de bank kunt verwachten.

Maarten Ploeg

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top