BLOG

Investeren? Saneren!

Investeren en saneren, dat was de dubbele boodschap die het kabinet vorige week afgaf bij de presentatie van het pakket crisismaatregelen. Met een stoplap van 320 miljoen euro voor onderhoud en nieuwbouw, die ook nog gedeeld moet worden met het onderwijs, is het voor de zorgsector de komende jaren vooral een kwestie van saneren. De sector staat ingeboekt voor een bedrag van 2,5 miljard euro. De helft hiervan denkt het kabinet eenvoudig te kunnen binnenharken door de zorgtoeslag te verlagen. Hoe de andere vijftig procent op te halen is een vraagstuk van een hele andere orde. Minister Klink lijkt zijn kaarten volledig op uitbreiding van marktwerking te hebben gezet. Door het B-segment van vrij onderhandelbare behandelingen uit te breiden tot vijftig procent van het totale behandelaanbod denkt de minister zo’n efficiency-slag te maken dat de miljoenen binnenstromen. Een opmerkelijke stap voor een minister die tot dusver uiterst behoedzaam is omgesprongen met uitbreiding van marktwerking.

Heksentoer

Of Klinks plannen politiek consistent zijn, zal de meeste zorgbestuurders worst wezen. Velen van hen zien in marktwerking -net als nu de minister- een probaat middel om de crisis het hoofd te bieden. Niet voor niets stuurde Menzis-topman Roger van Boxtel namens zo’n 150 decision makers onlangs een open brief waarin hij hamerde op het belang van meer marktwerking.
Klink mag dan in het veld steun vinden voor zijn plannen, de Volkskrant merkte terecht op dat het politiek een heksentoer zal worden om de plannen door de Tweede Kamer te loodsen. De PvdA deed al moeilijk toen Klink het B-segment naar dertig procent uitbreidde, dus dat belooft wat. Ook het  publiek zal Klinks redenatie maar moeilijk kunnen volgen, want is niet juist dankzij de ongebreidelde marktwerking dat we nu in de penarie zitten?

Onvolkomenheden

Daar komt bij dat de achterliggende administratieve systemen nog grote problemen kennen, zo merkte vorige week De Nederlandse Bank (DNB) nog maar eens op. De onvolkomenheden in de dbc-registratie zijn zo immens, dat het er naar uitziet dat de beloofde vereenvoudiging (‘Dbc’s op weg naar transparantie’, ook wel aangeduid als DOT) op de lange baan gaat.

Niks ondernemen

De voornaamste bedenking bij Klinks plannen is echter dat er talrijke signalen zijn die er op wijzen dat marktwerking de zorg vooralsnog niet goedkoper, maar duurder maakt.  Het is dus wel denkbaar dat wat nu als marktwerking wordt gepresenteerd straks in de vorm van massieve efficiency-kortingen over de sector wordt uitgestort. Niks ondernemen dus, niks de klantenvraag bedienen, maar korten, bezuinigen en saneren. En de ziekenhuizen mogen dit onder het mom van marktwerking gaan uitvoeren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top