BLOG

Wat is er tegen voorkruipzorg?

Snelle hulp tegen betaling wakkert de tweedeling aan. Dat beweren de tegenstanders van ‘voorkruipzorg’. Maar er bestaat al een tweedeling in de zorg. Want wie de beste relaties heeft, die komt het verst.

'Omkoping'

Voorkruipzorg mag niet, stelt de SP. Ze spreekt van ‘omkoping’ als werknemers bij ziekte (tegen betaling) sneller naar een ziekenhuis kunnen. Het Haarlemse Kennemer Gasthuis en een bemiddelingsbureau wilden deze extra zorg in de avonduren mogelijk maken.

Strijd met wet

Ook minister Klink van Volksgezondheid (CDA) is er op tegen als patiënten via een commercieel bemiddelingsbureau eerder worden geholpen. Nu concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat dit soort zorgbemiddeling bij ziekenhuizen strijdig is met de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

Nadenken

De NZa laat weten dat de situatie kan veranderen. Dat klinkt nuchter. Niemand wil dat er een tweedeling ontstaat; wie meer betaalt, mag niet sneller aan de bak komen. Maar er mag over worden nagedacht.

Vitamine-R

Toch is hier sprake van selectieve verontwaardiging. Want er bestaat allang een tweedeling. Zij heet Vitamine-R, van relaties. Het gebeurt stiekem, maar wie veel vriendjes en ingangen in de zorg heeft, kan een betere plek op de wachtlijst krijgen.

Bezwaar?

Het VUmc in Amsterdam behandelt de profvoetballers van Ajax met voorrang. Daar wordt flink voor betaald. Het extra geld verdwijnt niet in de zakken van de dokters, het wordt gebruikt om de wachttijden voor andere patiënten te verkorten. Wat is daarop tegen?

Kop in het zand

Het alternatief is dat patiënten over de grens hulp zoeken. Dat mag van de Europese Unie, voor rijk en voor arm. Daar heeft de Nederlandse economie weer niets aan. Of steken we liever de kop in het zand?

Willem Wansink

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ConradROBYN29

20 augustus 2011

Tekst door beheerder verwijderd en IP-adres geblokkeerd.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 26-08-2011 16:28.

Top