BLOG

Ziek en toch gelukkig; het mag wat kosten

Ziek en toch gelukkig; het mag wat kosten

Nederland, land van 4,5 miljoen chronisch zieken en 1,9 miljoen volwassenen met psychische problemen, staat in de top drie van gelukkigste landen in Europa. Alleen de Denen en de Noren zijn meer tevreden met hun leven.

Gelukkig

“Ik ben gelukkig of erg gelukkig”, zegt 82 procent van de Nederlanders en slechts één procent noemt zichzelf ongelukkig. Hoe kan dat nou? Zoveel zieke, zwakke en misselijke burgers, maar samen zijn we toch heel blij? Is dit een contradictie of toch niet?

De cijfers over geluk zijn afkomstig uit De sociale staat van Nederland 2011, een periodieke rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ziekte en geluk zijn geen schijnbare tegenstelling. De vorige week verschenen publicatie geeft daarvoor twee belangrijke verklaringen.

pdf bestand  De sociale staat van Nederland 2011

Verklaringen

De aantallen chronisch zieken zijn alarmerend, maar zeggen niet zo veel over de ernst van de aandoeningen en de mate waarin mensen er last van ondervinden. Het SCP schrijft dit toe aan ‘de gunstige ontwikkeling van de volksgezondheid’. De aantallen chronisch zieken stijgen doordat we steeds beter in staat zijn aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen en te diagnosticeren. Daarbij weten we ze ook nog beter te behandelen. Resultaat is dat meer mensen eerder weten dat ze een chronische ziekte hebben, dat ze er langer mee leven en in veel gevallen zonder er al te veel hinder van te hebben.

Je gezond voelen

Om te begrijpen waarom ziekte en geluk samen kunnen gaan, is het volgens het SCP verder belangrijk onderscheid te maken tussen subjectieve en objectieve gezondheid. Je gezond voelen, is iets ander dan medisch gezien gezond zijn. De vraag of iemand een chronische ziekte heeft, levert andere antwoorden dan de vraag of iemand zich ongezond voelt. Ruim driekwart van de mensen met een chronische ziekte, een slordige 3,7 miljoen Nederlanders, zegt zich gezond te voelen en geen lichamelijke beperkingen te ervaren.

Succes van gezondheidszorg

Kortom, veel Nederlanders zijn gediagnosticeerd met chronische ziekten of psychische aandoeningen, maar voelen zich gelukkig en gezond. Het SCP noemt dit ‘het succes van de gezondheidszorg’. Ik vind dat een mooie constatering in het licht van de discussie over de kosten van de zorg. Nederlanders betalen 28,6 miljard euro voor de zorgverzekeringswet en 16,4 miljard voor de AWBZ en geven zichzelf een 7,8 voor het leven dat ze, mede dankzij de goede zorg, mogen leiden. Dat is een mooi begin voor een maatschappelijke kosten/batenanalyse van de zorg. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Maaike de Vries
Chef zorg, De Argumentenfabriek

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 december 2011

Alsof de vertaling van gezondheid naar geluk het gevolg is van de zorg. Het is belangrijk dat je, als je ziek zwak en misselijk bent, dat je niets hoeft te doen wat je niet kunt. Zo heeft Nederland internationaal weinig ziek, zwak en misselijken met een baan. En verder is het belangrijk dat de ziek, zwak en misselijken hun zelfstandigheid behouden. En juist het PGB dat daarvoor zorgde wordt nu afgeschaft.

Nee, de bijdrage van de zorg aan het levensgeluk is veel minder groot dan Maaike hier suggereert.

Hoogerwerf

2 december 2011

Wellicht is de wens hier de vader van de gedachte... En dan is het boeiend als onderzoekers een verband menen aan te treffen!
Graag zou ik het omdraaien: Als gelukkig zijn het vertrekpunt is, geeft een 'leven met zorg' meer plezier. Een krachtige leidraad voor ondernemende zorgaanbieders?

Anoniem

4 december 2011

Het 'geluksgevoel' van chronisch zieken toeschrijven aan de zorg vind ik voorbarig. Je zou ook kunnen zeggen dat in Nederland sprake is van overdiagnostiek en dat bovendien teveel kwaaltjes het predikaat 'chronisch ziek' krijgen. Dan zou je dus kunnen spreken van het deficit van de zorg en praten we een deel van de chronisch zieken aan dat ze ziek zijn.Ik zeg niet dat deze conclusie de juiste is. Ik lees in het blog echter veel te weinig verklaringen voor het verband tussen 'geluksgevoel' en zorg om mijn conclusie niet minstens even valide te vinden.

van mechelen

4 december 2011

Nu er 3 reacties zijn die het argument ontkrachten, wil ik graag een voorbeeld aandragen om het te onderschrijven. Mensen met apneu hebben een chronische aandoening. Als die te laat ontdekt wordt, vallen ze in ernstige onomkeerbare co-morbiditeit. En dat is helaas voor velen daadwerkelijk de praktijk. De aandoening wordt gemiddeld na 5-8 jaar ontdekt. Velen hebben dan inmiddels, hypertentsie, hartfalen en diabetes en of raken -blijvend- Voor de chronische aandoening slaapapneu moeten ze de rest van hun leven 's nachts met een pomp en masker of met een beugel slapen. Bij tijdige ontdekking kan iemand met slaapapneu voor 100% normaal blijven functioneren.

van mechelen

4 december 2011

achter -blijvend- is het woord arbeidsongeschikt weggevallen.

Anoniem

4 december 2011

@ Van Mechelen. U schreef "Bij tijdige ontdekking kan iemand met slaapapneu voor 100% normaal blijven functioneren." Dan zal zo iemand zich toch niet chronisch ziek noemen? Dat ontkracht dan toch het argument?

EnzPJzhUo

28 december 2011

Heckuva good job. I sure aprpeicate it.

GiXbaySGEXFALEzD

28 december 2011

Uje4nB <a href="http://lpqzxahpfqtq.com/">lpqzxahpfqtq</a>

hzYJjoBhUhJnmdZi

29 december 2011

vdQVOh , [url=http://hevglzyhnpwv.com/]hevglzyhnpwv[/url], [link=http://zmigtsxgwhif.com/]zmigtsxgwhif[/link], http://ljquwpsewxwg.com/

RhvxOFXeuOlHV

30 december 2011

xnawc8 <a href="http://bonfbiuyxifm.com/">bonfbiuyxifm</a>

Top