BLOG

'Totalité et Infini' op nummer 1

'Totalité et Infini' op nummer 1

Het is tijd voor lijstjes. Ik heb het niet over Sinterklaas, de kerstman of uw verjaardag. In deze column gaat het over serieuzere dingen. Dus het gaat over zorg. Over lijstjes in de zorg.

Er wordt door velen met spanning naar uitgekeken. Wie staat er dit jaar op nummer 1? En natuurlijk ook: wie zijn de stijgers en dalers? En dan de naargeestige vraag: wie staat helemaal niet in het lijstje?! Kortom, volkstammen kunnen hun geluk of leed niet op. Menig gala met professionele fotoshoots is er aan gewijd. Vlinderstrikjes halen we uit de mottenballen.

Jaarlijkse strijd

Eigenlijk zou de jaarlijkse strijd niet zo spannend hoeven te zijn. Dat is op zich natuurlijk jammer, want juist die spanning maakt het lijstjesgebeuren zo leuk. Wie een beetje thuis is in de schrijverij rondom visies, missies en beleidsplannen trekt al gauw de conclusie over wie er ook dit jaar weer met de hoofdprijs vandoor gaat. Oftewel, wie er op nummer 1 staat. Dat is volgens alle schrijvers, denkers, zorgverleners, bestuurders, politici, kortom de beslissers in de zorg steeds weer die ene waar we het allemaal voor doen. Patiënt heet hij of zij. Jammer voor alle overige kanshebbers, maar van meneer of mevrouw Patiënt kan in theorie niemand winnen.

De patiënt op 1

Maar alle lijsten en dito evenementen ten spijt, hoe leuk ze ook zijn, de patiënt staat niet op nummer 1. De patiënt staat meestal helemaal niet in die lijst. Er is dus iets raars aan de hand. En had zo leuk en inspirerend kunnen zijn. Woord en daad waren dan in overeenstemming met elkaar geweest. Soms denk ik te begrijpen waarom het nog niet lukt. Ik hoor dat wel eens om me heen. Het ligt natuurlijk aan de patiënt zelf! Die doet nog te weinig z’n best en is lui en therapieontrouw. En verder zijn die patiëntenverenigingen ook niet zo best georganiseerd, dus voordat je die kunt nomineren moeten ze zich maar eens wat professioneler gedragen.  

Professioneel

Het leuke van professionals is dat ze altijd gelijk hebben. En altijd gelijk krijgen. Anders zouden ze tenslotte niet professioneel zijn. Maar van gelijk hebben en krijgen wordt de zorg niet beter. En daarbij ga ik er vanuit dat lijstjes er zijn om de zorg uiteindelijk te verbeteren. En dat het de bedoeling is daarmee de patiënt uiteindelijk dienstbaar te zijn. Maar daar kan ik me in vergissen. Menselijk zijn we tenslotte allemaal.

De Ander

Het zijn dus drukke en enerverende tijden. Ik heb bij al die dingen altijd een soort 27 december of 2 januari gevoel. Feestjes gaan over tot de orde van de dag. Zorg is die orde van de dag. Dan hoop ik als patiëntenvertegenwoordiger natuurlijk dat iedereen overal die patiënt op 1 zet. Soms denk ik dat we daar eens wat dieper over na moeten denken. De Joods-Franse filosoof Emmanuel Levinas staat dan voor mij boven aan het lijstje. Hij positioneert De Ander altijd op nummer 1. Het enige wat telt is de eigen verantwoordelijkheid omdat Die Ander daaraan appelleert. En we kunnen die ander niet in een systeem opsluiten. 'Totalité et Infini' is zijn hoofdwerk. Leuk cadeautje voor de kerst, oud en nieuw of uw verjaardag wellicht?

Maarten Ploeg

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 december 2011

Gewoon je werk doen Maarten en dan komt die patient wel op 1. Als er een partij is die het heeft laten afweten in de stuurgoepen dan waren het de patientenverenigingen. Nu anderen (professionals) de schuld geven is een zwaktebod, als ik mij zacht uitdruk.

Maleene de Ridder

15 december 2011

Complimenten voor deze column! Helaas komt de patient lang niet altijd op #1, zeker niet als je gewoon je werk doet. Veel procedures en systemen lijken dat zelfs te verhinderen, niet in de laatste plaats vanwege politieke processen. Als iedereen in de zorg met 'de patient op #1-attitude' aan het werk gaat, zou de zorg er al veel patientvriendelijker uitzien! WIe pakt de uitdaging op?!

Joke Zwanikken -Leenders

25 december 2011

De ziekenverzorgende,verpleegkundige staan op nummer een

Zij ZORGEN dat de patiënt op nummer EEN komt.


Interview hen over de bestuurders in 2012,nog beter samen met de topbestuurders

rWcWqfIdp

28 december 2011

Gee wlilikres, that's such a great post!

whqzFlelvTqoCZMnE

31 december 2011

57XmE6 <a href="http://zrmjzlbvcgjx.com/">zrmjzlbvcgjx</a>

Top