Over dit congres
Netwerkzorg: de zorg van nu
Zorg rondom de patiënt, georganiseerd over de grenzen van instellingen heen. Netwerkzorg is een prachtig concept. Maar een netwerk bouwt u niet zomaar, aangezien slechts 30% van de netwerken slaagt. Netwerkzorg vereist een goede voorbereiding en de juiste organisatiestructuur. Partijen moeten gezamenlijk doelen formuleren, monitoren en evalueren. Ook vraagt het om vertrouwen in de ander en in de samenwerking. Hoe organiseert u dit in de praktijk?
Van ketenzorg naar netwerkzorg
Hoe u de transitie van ketenzorg naar netwerkzorg maakt, dat leert u op 6 oktober. U krijgt antwoord op de volgende vragen:
- Hoe organiseert u een zorgnetwerk in de praktijk?
- Wat zijn de uitdagingen voor toegankelijke en betaalbare zorg?
- Hoe kan toezicht gehouden worden op netwerkzorg?
- Welke eisen worden gesteld aan leiderschap in netwerken?
- Hoe regelt u als zorgnetwerk medische aansprakelijkheid?
- Welke rol speelt vertrouwen in netwerksamenwerking?
Ontdek hoe u passende zorg over de grenzen van instellingen heen organiseert.
Informatie
Datum
6 oktober 2022
Locatie
Van der Valk Hotel Utrecht, Utrecht
Tarief
- Vroegboektarief
- € 399,-
- Regulier tarief
- € 499,-
Pim Valentijn
Peter van der Voort
Patrick Jeurissen
Barbara Geurtsen MSc
Robin Bremekamp
Xander Kers
Jesper Rijpma
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg met een functie als directeur of afdelingshoofd, manager, raad van bestuur/toezicht, business analist, medisch specialist, huisarts, adviseur en projectleider. Ook voor gemeenten, juristen en contactpersonen schade is dit congres interessant.
Primaire thema’s
- Netwerkzorg
- Toezicht in zorgnetwerken
- Het financieel landschap
- Medische aansprakelijkheid
- Leiderschap in netwerkorganisaties
- De rol van vertrouwen in netwerkvorming
Accreditatie
Het programma staat gelijk aan 4 uur studiebelasting. Er is geen voorbereiding noodzakelijk. Accreditatie voor het congres Van ketenzorg naar netwerkzorg is aangevraagd voor 5 punten bij ABAN (algemene scholing cluster 1, 2 en 3).
TIP!
De vorige editie van dit congres was uitverkocht. Wacht dus niet te lang met inschrijven.
Programma
Betere zorg voor minder geld: dat is het ideaal. En het kan, als we de zorg op een andere manier inrichten. Als we de patiënt als uitgangspunt nemen en samenwerken over de hele keten, kunnen we ziekte voorkomen, genezen of draaglijker maken.
Netwerkzorg heet dat. Zorginstellingen moeten over de muur van hun eigen organisatie heen gaan organiseren. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt uit onderzoek. Want:
- Hoe creëert u waarde voor alle partijen?
- Kent u de echte zorgvragen en gezondheidsrisico’s van uw patiënten?
- Wat kost een patiënt nou eigenlijk precies?
- En hoe organiseert een succesvol zorgnetwerk?
Zoals bekend staat de financiële houdbaarheid van de gehele zorg onder druk. Als gevolg daarvan gaan er geluiden op om het zorgstelsel drastisch te wijzigen. Maar ook dat is discutabel. Welke andere opties zijn er? Op welke manier kan integrale zorg nu echt over de schotten heen bekostigd worden? Patrick Jeurissen geeft de mogelijke oplossingsrichtingen.
Leiderschap in netwerken is iets anders dan leiderschap in één organisatie. Het vraagt om andere vaardigheden. Dat komt doordat het om samenwerken gaat in een complex verband. Deze beweging roept in menig bestuurskamer veel vragen en dilemma’s op voor de rol van toezicht. Vanuit welk perspectief en waarop wil de RvT toezien? Hoe, wanneer en waarover neemt de bestuurder de RvT mee bij (nieuwe) netwerken? Welke ruimte heeft de bestuurder nodig om samenwerkingen te realiseren én wat kan de RvT dan wel doen en wat juist niet?
Het daadwerkelijk organiseren van zorg over de schotten heen is uitdagend. Wat komt er in de praktijk allemaal kijken bij netwerkzorg? Hoe pakt u het organisatorisch aan? Wat zijn de succes- en faalfactoren? Tijdens deze talkshow onder leiding van Jesper Rijpma krijgt u inzicht in de do’s en dont’s van netwerkzorg in de praktijk. Jesper Rijpma gaat in gesprek met onder andere Robin Bremekamp (Partner en adviseur samenwerken en alliantiemanagement bij Common Eye). Daarnaast komen twee andere praktijkcases aan bod.
Bij het inrichten van een zorgnetwerk krijgt u te maken met tal van uitdagingen en vraagstukken. Eén van de essentiële zaken om vanaf het begin goed te regelen is (medische) aansprakelijkheid. Want wat als er iets misgaat tijdens de behandeling van een patiënt/cliënt? Als meerdere samenwerkingspartners betrokken zijn bij de behandeling van een patiënt of cliënt, kan het lastig zijn om vast te stellen wie in geval van een medisch incident aansprakelijk is. Of zelfs, wie aansprakelijk te stellen is. Voorkom dat patiënten/cliënten en zorgmedewerkers tussen wal en schip raken.
Xander Kers deelt zijn kennis en ervaring over medische aansprakelijkheid in zorgnetwerken. Samen met een aantal zorgnetwerken start Centramed een aantal pilots om te ondervinden hoe de medische aansprakelijkheid nog beter geborgd kan worden. Xander Kers deelt ook de bevindingen uit de praktijk van deze pilots met u.
Netwerkorganisaties opereren fundamenteel anders dan traditionele organisaties, met als gevolg dat er ook andere eisen worden gesteld aan de manier van organiseren én leidinggeven. Leer hoe u als leider een bijdrage kunt leveren aan de gezamenlijke prestatie en welke leiderschapsstijl benodigd is in netwerken.
Netwerkvorming is een specifieke vorm van samenwerking met veel aspecten. Een daarvan is vertrouwen. Vertrouwen is voor een goede netwerksamenwerking zelfs een voorwaarde. Wat zijn elementen van vertrouwen en hoe speelt vertrouwen een rol in netwerksamenwerking. In deze bijdrage worden inzichten en onderzoeksresultaten op dit gebied gedeeld.
Video
Hoe helpt netwerkzorg bij het organiseren van zorg over de schotten heen? Waarom is het zo belangrijk? Pim Valentijn vertelt het u in deze video.
Wat zeggen oud deelnemers
over dit congres?
Bent u klaar voor de transitie
van ketenzorg naar netwerkzorg?
Schrijf u snel en eenvoudig in.

Locatie
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Tarieven
- Vroegboektarief: 399, – (Geldig t/m 30 juli 2022)
- Regulier tarief: 499,-
Vragen?
Bel 030 – 638 36 38 of mail ons via aanmelder@bsl.nl
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Dorien de Jong (Portfoliomanager) via dorien.dejong@bsl.nl
Voor vragen over sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met Mark van der Kooij (Salesmanager) via
06 – 42 20 42 31 of mark.vanderkooij@bsl.nl