Live: TEDxMaastricht

Welkom op de live pagina over TEDxMaastricht. Kijk op het liveblog onder de video op deze pagina voor regelmatige updates en twitter mee met de hashtag #TEDxMaastricht.

de-patient-als-partner-img

--- Ververs (druk op F5) deze pagina regelmatig voor de laatste blog artikelen (zie hieronder) ---

2 april: TEDxMaastricht Liveblog

18.10 uur En TEDxMaastricht 2012 is afgelopen. Volgend jaar is er op 4 februari een nieuwe TEDx. Dan niet in Maastricht, maar in Nijmegen. De digitale afterparty vindt plaats op de TEDxMaastricht community op Skipr.

17.50 uur Aan Lucien Engelen de eer om de laatste TEDtalk van TEDxMaastricht 2012 te houden. Zijn verhaal is een hele persoonlijke over de reden waarom hij de in de zorg is gaan werken en zijn ervaringen met kanker. Hij laat een zeer ontroerende video zien van Jip Keizer, een jongen van 24 die op 28 februari 2012 overleed aan botkanker.

17.39 uur Het TEDxMaastricht live magazine wordt gepresenteerd. Het is een magazine dat vandaag in een paar uur gemaakt is over TEDxMaastricht.

17.25 uur Nu samen op het podium: Ruud Koolen en Melvin Samsom. Wat was nou de meest inspirerende TEDtalk van dit jaar?

17.24 uur Ondertussen zijn er weer een flink aantal TEDtalks online verschenen. De Mosquitoman Bart Knols bijvoorbeeld. Alle TEDtalks van dit jaar staan op de site van TEDxMaastricht.

17.09 uur Nog een paar TEDtalks te gaan. Nu eerst een duo: Cardioloog Janneke Wittekoek en haar patient Joop Braakhekke.

16.55 uur De winnaar van de Games for Health Award is bekend gemaakt. Heartville is de winnaar van 2012.

16.48 uur Het is weer tijd voor muziek. Marion Coster zingt Compassion for care. De clip van dit nummer is hier te zien.

16.38 uur Next up: Maarten Lens-Fitzgerald, oftewel patient 2.0, oftewel @dutchcowboy en nu ex patient 2.0. Maarten heeft kanker gehad en blogde hierover tijdens zijn ziekte. Hij vertelt hoe hij zijn ziekte heeft overwonnen.

16.33 uur Maar eerst is er weer een onaangekondigde talk. Pedro Monteiro presenteert zijn iPatient een. Bekijk hier een demo van de iPatient  

16.24 uur De pauze is voorbij. Het is tijd voor de laatste sessie van TEDxMaastricht 2012. De sprekers in deze sessie zijn Maarten Lens-Fitzgerald, Marion Coster, Janneke Wittekoek en Joop Braakhekke, Lucien Engelen en als laatste spreker Melvin Samsom. Speciaal onderdeel in deze sessie is de bekendmaking van de games for health award. De sessie duurt tot 18.15 uur.

15.40 uur Henk Braam is documentairemaker en fotograaf. Hij vertelt het ontroerende verhaal van de dakloze en spastische Toon en zijn vrienden Nico en Desiree aan de hand van de foto's die hij twee en een half jaar lang van hen nam. Zie hier ander prachtig werk van Henk Braam

15.37 uur De TEDtalk van de Surinaamse medicijnman staat online. Hier is Edje Alingo Doekoe

15.34 uur Marcel Jachimsthal staat nu op het podium. Zijn boodschap: De patient is de expert van zijn eigen ziekte. Vraag de patient om zijn kennis. Participatory medicine is de manier om chronische ziektes te behandelen. Dit kan via E-health applicaties en mobiele apps. Dit is net zo belangrijk als wetenschapelijk onderzoek.

15.22 uur Nu wordt de TEDtalk van de Indiase Aparna Rao getoond die zij in juli 2011 in Edingburgh hield. Zie hier haar video

15.17 uur Stephen Friend zegt in zijn verhaal dat medische bedrijven (ziekenhuizen, farmaceutische industrie), veel opener moeten zijn in het delen van hun data. Friend wil een wereld waar medische data eigendom van de patient is. Zij kunnen besluiten om dit te delen, niet de bedrijven.

15.11 uur Kunt u niet in Maastricht aanwezig zijn, maar wilt u wel met anderen van gedachten wisselen over de TEDtalks? Dan kunt u naar één van de vele simulcast locaties toe komen. Op deze kaart ziet u waar de simulcasts uitgezonden worden.

15.08 uur Paul Grundy van IBM benadrukt dat de patiënt centraal moet staan en dat de arts een helende invloed moet hebben. Daarbij moeten we gebruik maken van de enorme hoeveelheid data die er al is, maar nog niet zichtbaar is.

14.55 uur Michael Evens, een canadese dokter, begint zijn TEDtalk met het begin van zijn video '23 and 1/2 hours: What is the single best thing we can do for our health?' (volledige versie). Zijn verhaal gaat over de patient als expert. 

14.45 uur Maria Jansen van de GGD staat nu op het TEDxMaastricht podium. Zij praat over innovatieve manieren om mensen gezond te houden. "we moeten verder kijken dan onze eigen organisatie en samenwerken om gezondheidsproblemen op te lossen."

14.31 uur Bart Knols, 'the mosquitoman', is aan de beurt. Waarom wordt de ene persoon nou vaker geprikt dan de ander? "Elke 30 seconden overlijdt er een kind aan Malaria. Door de menselijke geur te veranderen worden mensen minder snel geprikt". Limburgse kaas wordt ingezet in het gevecht tegen Malaria.

14.21 uur Anke Tijtsma staat op het podium. Zij praat over de global perspective op gezondheidszorg. Zij schreef ook een blog op de TEDxMaastricht community op skipr: 'Grenzeloos Gezond; duurzame gezondheidszorg'

14.13 uur Nu wordt de TEDtalk van Louis Schwarzberg vertoond die hij in maart 2011 hield bij TED in Longbeach California. 'The hidden beauty of pollination'

14.05 uur Ondertussen staan de talks van sessie twee ook online. U kunt hier de TEDtalks van Jeroen van Dillen, Cathy van Beek, Pete Nicks, Yori Swart en Paul Levy terugzien.

13.50 uur Sessie drie is begonnen met een onaangekondigde talk van medicijnman Edje uit Suriname. Hij begint met een gebed. Hij vraagt aandacht voor de natuur als medicijn. Edje vraagt om hulp bij het tegengaan van het kappen van het regenwoud. Ook presentatrice van TEDxMaastricht Aldith Hunkar krijgt een blessing van de medicijnman.

13.48 uur Op Skipr en Mednet zijn ondertussen ook een aantal artikelen over de talks van vanmorgen verschenen. Op Skipr: ‘Dokter moet mondige patiënt kunnen begrenzen’ en UMC St Raboud geeft patiëntenparticipatie vorm. Op Mednet: Online behandelen is kwestie van mentaliteitsverandering

13.40 uur Na de talkshow en de lunch is het nu tijd voor sessie 3 op TEDxMaastricht. In deze sessie, die duurt tot 16.00 uur, kunt u luisteren naar Anke Tijtsma, Bart Knols, Maria Jansen, Michael Evans, Paul Grundy, Stephen Friend en Henk Braam. Na deze sessie zal Ruud Koolen wederom een aantal interviews doen die via de livestream te volgen zullen zijn.

12.55 uur Dave deBronkart, beter bekend als e-patient Dave, is de co-host van Ruud Koolen in de talkshow. Vorig jaar hield hij nog een TEDtalk op TEDxMaastricht.

12.37 uur De video's van de eerste sessie staan al online. U kunt vanaf nu de TEDtalk van Jelle Barentsz, Marco van BeersNaveen Jain, Geert vanderWalleClarissa Silva, Judith Homberg of Roni Zieger zien.

12.15 uur De tweede sessie is afgelopen en het is tijd voor de lunch. Ruud Koolen presenteert een talkshow met sprekers van TEDxMaastricht. Deze kunt u zien op de livestream.

12.02 uur Paul Levy, CEO van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston staat nu op het podium in een shirt van het Nederlands elftal. "Het belangrijkste onderdeel van voetbal is de aanname, niet het schot." Levy legt de link tussen voetbal en de zorg. Het onmenselijk om tegen doktoren te zeggen dat ze geen fouten mogen maken. "Door doktoren te straffen voor hun fouten, creeer je een cultuur waarin meer fouten gemaakt worden. Je moet ruimte geven om leren van de fouten. We moeten doktoren kunnen vergeven voor hun fouten."

11.55 uur Yori Swart zorgt voor een muzikaal optreden. Hier vindt u een video van een optreden van Yori.

11.40 uur Documentairemaker Pete Nicks is de volgende spreker. Hij is bezig met een documentaire over de verhalen achter de mensen die in een community ziekenhuis zitten te wachten tot ze geholpe worden. Hij wil de onverzekerde groep mensen in de Verenigde Staten een gezicht geven.

11.30 uur Cathy van Beek, lid raad van bestuur UMC st. Radboud, is de volgende spreker. Ze praat over participerende gezondheidszorg. Ze vertelt over een moeder van een kind van zes die voor de 31e keer geopereerd moest worden. Hoe moeten doktoren in contact staan met de patient? Maak gebruik van de kennis van patienten over hun ziekte. Op Mednet staat een artikel over de talk van Cathy van Beek.

11.29 uur De TEDtalk van Brian Goldman die hij op TEDxToronto hield, werd zojuist getoond in de zaal. U kunt de talk ook terugzien op de website van TED. Hij praat over het feit dat dokters fouten maken en hoe we daar over moeten praten.

11.27 uur Wilt u foto's zien van TEDxMaastricht? U kunt ze vinden op de flickr pagina. Foto's worden gelijk na de talks geupload door de organisatie.

11.06 uur Maar eerst twee onaangekondigde sprekers. Jeroen van Dillen & Froukje de Vries doen een gezamelijke TEDtalk. Froukje was patient van Jeroen. Ze praten over professie vs empathie op de ziekenhuisvloer. Doktoren moeten ook empowered worden om een gids te kunnen zijn.

11.00 uur De tweede Sessie gaat beginnen. In dit deel van het programma kunt u luisteren naar Cathy van Beek, Peter Nicks, Yori Swart en Paul F.Levy. Deze sessie duurt tot 12.15 uur. Er lijkt wat ruimte te zitten in het programma voor een onaangekondigde spreker. Na deze sessie zal Ruud Koolen, hoofdredacteur van Skipr, een talkshow presenteren.

10.45 uur Wilt u meepraten over wat er vandaag allemaal gezegd wordt op TEDxMaastricht? Dan kunt u dat doen op de community van Skipr en TEDxMaastricht.

10.33 uur De eerste pauze is begonnen. Op de livestream houdt Skipr hoofdredacteur Ruud Koolen interviews met de sprekers. Als eerste is voorzitter raad van bestuur van het UMC St. Radboud Melvin Samsom aan de beurt. Waarom hebben ze TEDxMaastricht georganiseerd?

10.23 uur Next up: Roni Zeiger, oftwel Doctor Google. Hij praat over data van Google die gebruikt kan worden in de zorg. De expertise van patienten groeit enorm door het gebruik van het internet.

10.19 uur Judith Homberg is de volgende die spreekt. Haar talk gaat over omgevingsfactoren die van invloed zijn op het brein in de psychiatrie.

10.09 uur Nu spreekt Clarissa Silva. Zij houdt een heel persoonlijk verhaal over haar leven als psychiatrisch patient. Zij verloor haar werk, haar vrienden, haar huis en haar lust om te leven. Maar ze kwam er bovenop via empowerment. Ze wil gezien worden als persoon, niet als patient.

09.55 uur Geert Vandewalle is de volgende spreker. Hij heeft een app, genaamd Blue Assist, ontwikkeld voor mensen met een intellectuele achterstand. Deze app kan helpen om deze mensen in het alledaagse leven te helpen als een soort van coach.

09.45 uur Naveen Jain staat op het podium. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Moon Express. Hij vertelt over de problemen in de gezondheidszorg. "De reden voor doktoren om te behandelen is niet de gezondheid van de patient, maar de businesscase die erachter zit".

09.40 uur Marco van Beers is aan de beurt om zijn TED talk te doen. Hij praat over een het gebruiken van technologie en media om je emoties te kunnen delen.

09.15 uur TEDxMaastricht is begonnen! Jelle Barentsz is de eerste spreker. Hij heeft een live verbinding met neuroloog Les Thompson vanuit Brisbane. Ze bestuderen gezamelijk een MRI met daarop een tumor. Een tweede live verbinding wordt tot stand gebracht met David Samadi in New York. Kijk ook op Mednet voor een artikel over de presentatie van Jelle Barentsz

08.50 uur Nog 10 minuten en dan begint de TEDxMaastricht 2012. U kunt TEDxMaastricht hier de hele dag live volgen. Ook zal Skipr, in samenwerking met Mednet, dit liveblog verzorgen. Veel plezier toegewenst!

26 maart: Programma indeling TEDxMaastricht

Het programma van TEDxMaastricht is bekend. In vier sessies zullen in totaal 32 sprekers te zien zijn. De dag wordt om 09.00 uur geopend door presentatrice Aldith Hunkar en Melvin Samsom, voorzitter raad van bestuur van het UMC st Radboud, zal de dag afsluiten. Het volledige programma staat op de site van TEDxMaastricht. Ook zullen er nog een aantal sprekers zijn die niet van tevoren worden aangekondigd.

14 maart: TEDxMaastricht live te volgen in zes ziekenhuizen

Verschillende ziekenhuizen in Nederland zenden de TEDxMaastricht livestream op 2 april live uit. Onder andere in Nijmegen, Rotterdam en Groningen kunt u TEDxMaastricht live volgen. Via deze pagina kunt u de stream ook zien en houden we een liveblog bij over alles wat er op en rond TEDxMaastricht gebeurt

13 maart: TEDxMaastricht livestream in zes bioscopen

Als u niet in Maastricht aanwezig kunt zijn, maar wel wilt luisteren naar de sprekers op TEDxMaastricht, kunt u op 2 april ook naar de bioscoop. Het volledige programma van de tweede editie van TEDxMaastricht is in zes bioscopen live te volgen: in filmtheater Rialto in Amsterdam, ForumImages in Groningen, Lumière in Maastricht, LantarenVenster in Rotterdam, Louis Hartlooper Complex in Utrecht en LUX in Nijmegen.

Daarnaast kunt u de livestream ook op deze pagina volgen.

13 maart: Discussieer alvast mee

TEDxMaastricht is pas over een paar weken, maar u kunt nu alvast meepraten over een aantal onderwerpen op de TEDxMaastricht community van Skipr. Sprekers van vorig jaar geven een update over hoe het nu met hen gaat en nieuwe sprekers stellen zich alvast voor. U kunt ze vragen stellen of zelf een discussie beginnen over ‘The Future of Health’

12 maart: De sprekers van TEDxMaastricht

2 april zullen 32 sprekers op TEDxMaastricht aanwezig zijn die ons hun verhaal over ‘The Future of Health’ zullen vertellen. Er zijn al heel wat sprekers bekend. Niet alle sprekers worden van tevoren bekend gemaakt, dus op 2 april zullen er nog wat verrassingen zijn.

 

Het programma van 2 april 2012

The Future of Health. Where are we headed? TEDxMaastricht 2012 will be held in the spirit of the current innovation and incredible change within the medical sector. With the growth of and ‘need’ for sharing information (for example by means of the internet) the gap between the mainstream individual and the professional is closing. This brings new perspectives and challenges for the healthcare professional of the future. TEDxMaastricht 2012 will be centered around five tracks, covering the fields of health and care, cure, prevention, research and lifestyle: medicine around the World, health is a data problem, E-health is Empowered-Health, to talk or not to… listen, the gamification of health.

Date: Monday April 2nd, 2012

Time: 9.00 AM – 6.15 PM

Location: Theater aan het Vrijthof, Maastricht. Of bekijk de livestream op deze pagina.

ALDITH HUNKAR

Aldith Hunkar, after being the great interviewer twice at TEDxAmsterdam, now takes the stage for the second time as the moderator of The Future of Health in Maastricht.

 

RUUD KOOLEN

Ruud Koolen, with his year long experience in journalism and publishing, will be our interviewer for the day.

 

Session 1: 9.00 – 10.30

JELLE BARENTSZ

Imagine having to remove cancer without exactly knowing what and where it is. Crazy? Unfortunately, reality. That is why Jelle Barentsz, professor of Radiology and Chair of the Prostate MR-Center of Excellence of the Radboud University Nijmegen Medical Center, is so passionate about implementing the MRI-technology for patients with (potential) prostate cancer. MRI promises simple, fast and good diagnosis and minimal invasive therapies. His dream is that MRI will become standard practice with men with increased PSA. And that Maastricht will chant: “Yes we scan”!

 

MARCO VAN BEERS

Can technology facilitate the sharing of our emotions, thoughts and health to others? Marco believes this form of ‘intimate communication’ is possible by combining emerging technologies and design. In his vision technology is a medium, not a goal. This makes his designs poetic, symbolic and touching. Marco is currently graduating for his Masters Degree at the Faculty of Industrial Design at the University of Technology in Eindhoven. He is working on how severely ill people can engage better with their social environment through technology and design.

 

NAVEEN JAIN

Naveen Jain is a philanthropist, entrepreneur and technology pioneer. He was the founder of InfoSpace, is trustee of the board of the Singularity University and is currently walking around with plans to place a robot on the moon to mine rare minerals. He is chairman of the board of Moon Express. We don’t know about you, but we are very anxious to hear what Naveen Jain has to share with us about the future of healthcare.

 

GEERT VANDEWALLE

What the white stick does for blind people, Blue Assist can do for the intellectual disabled. BlueAssist is designed to reinforce trust between people. Trust to help better understand each other. To reach out and give a helping hand when necessary or needed. Dare to Connect! Not only for the intellectually disabled, but for everyone. Geert Vandewalle is the driving force behind all this. He has in mind the UN resolution that states that disabled people should have the possibilities to be able to live as inter-dependent as anyone else.

 

CLARISSA SILVA

Sometimes good things can come from seemingly desperate situations. Clarissa Silva speaks from experience. After being committed in a mental institution, losing her job, house, social contacts and lust for life, she decided to live in a shielded environment at Pameijer. Their vision of Empowerment changed her life for good. And for the better. She learned how to give substance to life by drawing strength from within herself. Now she inspires caretakers to lead empowered lives themselves. Which has huge benefits for patients. Why? Come find out.

 

JUDITH HOMBERG

Using own experiences as an experimental test case. That’s what Judith Homberg, associate professor at the Radboud University Nijmegen Medical Centre, does to get inspiration for new concepts in gene x environment psychiatric research. Whereas it is extremely difficult to tackle how genes affect brain and behaviour in psychiatric disorders – information that is needed to develop better medicines – the possibility that the environment can be used for therapy as well, seems to be overlooked. We are curious to hear from Judith Homberg how the environment can make us better.

 

RONI ZEIGER

 

Roni Zeiger is best known for his work as Google’s Chief Health Strategist, though he’s just left to start a new company. Besides his clinical work in a local urgent care centre, he wants to use his expertise and knowledge to potentially help millions of people each day. He did this at Google and we suspect he’ll continue to think very big. We’re proud to have Roni Zeiger on board.

 

Session 2 – 11.00 – 12.15

CATHY VAN BEEK

Thinking of the future of health, we see patients and their treatment team sitting at the table of the Board of Directors. But how bumpy is the road they need to travel to the ivory tower of hospital management? Is there a patients voice in the decision making process? Cathy van Beek, member of the executive board and Chief Medical Officer of Radboud University Medical Centre, has a mission. To take the patients perspective and put it into action. Safety, monitoring, innovation services and quality of care are her focus points. And all from a patients point of view. We are delighted to have her on stage.

 

PETER NICKS

Peter Nicks is an Emmy Award-winning documentary filmmaker and social entrepreneur who has spent the last 12 years telling stories, breaking conventions and engaging communities with new ideas. He has produced documentaries for network, cable and public television and directed media strategy for two social networking start-ups. He worked as a staff producer for ABC News in New York and as a producer for the innovative PBS documentary series Life 360. Nicks is currently working on the transmedia project The Waiting Room, which explores the impact of America’s healthcare policy on one county hospital and the population of largely uninsured patients it serves. Peter Nicks earned his Masters in documentary filmmaking from the University of California, Berkeley in 1999.

 

YORI SWART

Sometimes you come across something at a TEDx conference that really moves you. A touching story. Stunning pictures. Enchanting music. Yori is sure to provide the last. In 2011 she won the singer songwriter contest of ‘De Grote Prijs van Nederland’ with her beautiful music inspired by artists like Ani DiFranco, Fink, Jeff Buckley, Joni Mitchell, Fiona Apple and Wallis Bird. A woman, a guitar and a voice. That’s all it takes for Yori to perform and move you in a way words will not be able to.

 

PAUL F. LEVY

Paul Levy served as President and Chief Executive Officer of the Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) in Boston. He is the author of a blog formerly entitled “Running a Hospital,” and in that regard was one of very few hospital CEOs to have shared thoughts publicly about hospitals, medicine, and health care issues.

 

LUNCH 12.15 – 13.45

Session 3 – 13.45 – 16.00

ANKE TIJTSMA

Is an improvement in Dutch healthcare good for the entire world? Right now developing countries are adversely affected by our need to solve our own problems. For instance by unethically testing drugs or by recruiting health workers from low-income countries. Anke Tijtsma, medical antropologist and director of Wemos, wants this to change. A fair, sustainable Dutch health sector that contributes to health unlimited for all. Action here, impact there. How? Come listen to her talk!

 

BART KNOLS

If ever there was a connection between Maastricht and malaria, medical entomologist Dr. Knols discovered it: Rommedou (cheese). It earned him an Ig Nobel Prize at Harvard University in 2006. This self declared ‘out of the box maniac’ has an insatiable thirst to make malaria a disease of the past. 800 Million people today live in areas where they ran the risk of contracting malaria, yet 3,3 billion people remain exposed. As long as every 45 seconds a child dies of malaria, the war is on. But there’s a biting truth about malaria first. In what will turn out to be an eye-opening talk.

 

MARIA JANSEN

Maria became involved in development issues of low-income countries more than 25 years ago. She acts as an initiator of innovative public health concepts such as ‘Heartbeat’, ‘Schoolbeat’, ‘Integrated Senior Services’ and collaboration between public health and primary care. She aims to improve public health through multidisciplinary cooperation, inter-sectoral collaboration and integrated policy.

 

MICHAEL EVANS

How does quality information get dispersed? Michael Evans aims to answer this question. As director and founder of the new Health Design Lab, he helps redefine “interdisciplinary” in medicine by bringing together diverse skill sets such as film makers, patients, technologists, designers, and marketers with clinicians and researchers to illuminate new pathways for evidence-based decisions.

 

PAUL GRUNDY

Dr. Paul Grundy concentrates his efforts on driving comprehensive, linked and integrated healthcare. “I really stept into this job because it gave the best platform in the world to use the tools of information technology and data to do for the doctor’s mind what x-ray has done for their vision,” he says. Now, that’s the spirit we like here at TEDxMaastricht. A warm welcome for Paul Grundy IBM Global Director of Healthcare Transformation. President, Patient-Centered Primary Care Collaborative.

 

STEPHEN FRIEND

He had it all: fame, respect among his peers, a team of researchers and an excellent position at Merck & Co. And he gave it all away to pursuit his dream. Stephen Friend founded Sage Bionetworks to do for science what Facebook and Twitter did for the internet. Will this change healthcare? No. This will devastate healthcare as we know it.

 

MARCEL JOACHIMSTHAL

People often feel different about the effects of different type of medication. This personal view of a persons on his own wellbeing is often overlooked in prescriptions. To Marcel Joachimsthal, vice president and general manager of GlaxoSmithKline NL, putting the patient and the subjective wellbeing at the front of the equation is key. As he says “if a person does not feel better by using medication it is not working even though it might work medically. Often in healthcare we measure the quality in the amount of care we give to people (input) instead of how well somebody feels.”

 

HENK BRAAM

Henk Braam is an award winning photograher who divides his time between travelling to developing countries for relief organizations and photographing in his hometown Nijmegen. His assignments have brought him around the world where he witnessed famine, war, oppression and natural disasters. His photographs carry strong messages of people and places. Braam has won several prizes, including first prize in the category foreign news for a series of pictures about the student riots in Jakarta.

 

COFFEE BREAK 16.00 – 16.20

Session 4 – 16.20 – 18.15

PEDRO MONTEIRO

Pedro Monteiro, cardiologist in the Coimbra University Hospital in Portugal, is worried by the lack of awareness of the general public and in the primary care medical community about cardiovascular risk and risk factor optimization. Simulation turns out to be his interesting answer. Pedro developed, together with a local technology comany, a 2D patient that acts as an actual ER patient. Healthcare professionals can interact with this iPatient, to learn to estimate the cardiovascular risks. With very positive results, iPatient will make the journey to Maastricht. Get introduced!

 

MAARTEN LENS-FITZGERALD

From E-Patient to Ex-patient 2.0. Maarten is one of the first ‘famous’ e-patients in The Netherlands. He struggled with cancer and he survived. Between this struggle and survival he shared his journey on his weblog. To share. To inform. To hopefully help a little. And that’s what he did. And to our opinion even more than a little too.

 

MARION COSTER


Working in a general practice and aiding people with chronic illnesses is something Marion is proud of. It’s this daily work she feels compassionate about. But Marion is a compassionated musician also. The combination of these two led to something special she’s also very proud of. Being inspired by TEDxMaastricht 2011 and the Compassion for Care momevent she wrote the song ‘Compassion for Care’. Now, that’s what we call ‘Ideas Worth Doing’. We didn’t have to think long to decide that Marion should perform her song at TEDxMaastricht 2012.

 

PETER MOLYNEUX

Peter Molyneux, the legendary game developer that gave us games like Populous and Black&White and is trying to develop the first artificial intelligence game, is coming to Maastricht. But…what will he be doing on April 2nd? Is he going to hand out games? (Don’t you wish…) Is he going to reveal the ultimate walkthrough, all cheats included? (Wouldn’t that be nice…) Did he create a role-playing game, Health Quest (with a possible sequel: Health Quest 2.0: the social media era)? Has he discovered a cure for square eyes? Sorry, we’re not going to tell you. Sworn to secrecy. Mouth zipped. Come see for yourself.

 

GAMES FOR HEALTH AWARD

The most innovative idea for gaming in health in 2012. Which one of these nominees below will get the opportunity to get their idea actually developed for up to €200.000?

- HeartVille (Jaap Gerretsen)

- DayDream (Jan Jonk)

- Chain of Foods (Diane Tucker) – Expected

- FigureRunning (Willempje Vrins & Leonieke Verhoog)

- Game Domestic Violence (Jan de Werd)

 

JANNEKE WITTEKOEK & JOOP BRAAKHEKKE

A Dutch cardiologist with a heart. A doctor that got inspired by the fact that she saw too many patients in her clinic. A specialist that tries to get you to avoid her. Because apparently you’re also one of those people that doesn’t care about their health. Afraid of doctors? Sick of al those ‘health’ and ‘doom’ preaching physicians? For whatever reason you don’t want to get the point, dr Janneke found the perfect partner to make you care. Get ready for some medical awareness with the sense of garlic and a touch of humour.

 

LUCIEN ENGELEN

Without Lucien, there would be no TEDxMaastricht. He initiated it, because he, like many people, agrees that healthcare is facing some serious challenges, although Lucien, unlike many other people, does something about it.

 

MELVIN SAMSOM

Melvin Samsom, Chairman of the Executive board of the Radboud University Nijmegen Medical Center, will wrap up TEDxMaastricht 2012: The Future of Health.