Medicijnen hebben bij niet-westerse bevolkingsgroepen vaak een andere werking. Apothekers en artsen zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Hierdoor krijgen deze doelgroepen niet altijd de juiste medicijnen of dosering en gebruiken ze medicijnen vaak niet goed.
Dat stellen Marga Vintges en Maria van den Muijsenbergh in de nieuwste editie van MFM-Tijdschrift die vrijdag verschijnt. Beide auteurs zijn huisarts en daarnaast werkzaam bij Pharos, het landelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van gezondheidzorg voor migranten en vluchtelingen.
Overdosering
Artsen en apothekers doen er goed aan meer rekening te houden met de afkomst van hun patiënt bij de behandeling en aandacht te besteden aan goede communicatie. Geneesmiddelen kunnen bij niet-westerse bevolkingsgroepen een andere werking hebben omdat het metabolisme kan verschillen. Bij een langzamer metabolisme is de kans groter op overdosering en bijwerkingen. Bij een sneller metabolisme ligt onderdosering en dus onwerkzaamheid van geneesmiddelen op de loer. Mensen met Afrikaanse wortels reageren bijvoorbeeld vaak niet op gebruikelijke medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals bètablokkers. Het is verstandig om die patiënten met een ander type medicijn te behandelen.
Zetpillen
Extra aandacht voor de behandeling met medicijnen bij niet-westerse bevolkingsgroepen is ook erg belangrijk om de therapietrouw te bevorderen. Verminderde therapietrouw komt veel voor bij deze doelgroepen, onder andere vanwege de taalproblemen. Daarnaast zijn er andere opvattingen, bijvoorbeeld over het gebruik van zetpillen. Het is van groot belang dat artsen, apothekers en zorgverleners openstaan voor andere opvattingen. Daarnaast pleiten de artsen voor meer geneesmiddelenonderzoek bij niet westerse doelgroepen. Nu zijn in deze onderzoeken blanke mannen oververtegenwoordigd.
Communicatie
Om de communicatie tussen zorgverleners en niet-westerse bevolkingsgroepen te verbeteren, heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onlangs de Z-app ontwikkeld. Daarnaast staat er voor huisartsen en apothekers veel bruikbare informatie op www.huisarts-migrant.nl.