De Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM) legt het convenant van de ziekenhuizen in Noord-Brabant en Zeeland voor aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Mocht de NMa niet tot actie overgaan, dan overweegt de vereniging naar de rechter te stappen. De anesthesiemedewerkers zijn van mening dat het convenant eenzijdig is en primair gericht op kostenbesparingen. Het convenant pakt de onderbezetting, hoge werkdruk en de gevolgen voor de kwaliteit van zorg niet aan, aldus de NVAM.
Verantwoorde bezetting in gevaar
Pim Aerts, voorzitter NVAM, in een persbericht: “De ziekenhuizen zullen de primaire arbeidsvoorwaarden verder volledig afstemmen en beperken toeslagen vrijwel volledig. Ongeacht de bestaande marktwerking besluiten ziekenhuizen elke opwaartse druk van de salariëring tegen te gaan. De bewegingsvrijheid van het personeel wordt zoveel mogelijk beperkt”. De NVAM is bang dat het convenant een verantwoorde bezetting van de operatiekamers niet garandeert. Het opleiden van mensen betekent namelijk ook dat de huidige medewerkers begeleiding moeten bieden.
Spoedvoorziening bij rechter
In een brief aan de ziekenhuizen wijst de NVAM erop dat als de NMa niet tot behandeling zal overgaan, de vereniging overweegt om bij de burgerlijke rechter een spoedvoorziening aan te vragen.
Kartelvorming
Het convenant van de ziekenhuizen werd eerder door vakbond De Unie al afgedaan als ‘kartelvorming’. De ziekenhuizen menen echter met het convenant gehoor te geven aan de krapte op de arbeidsmarkt.