Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar veel meer vragen gekregen over discriminatie. Het college noemt de stijging met 75 procent ten opzichte van 2012 ‘explosief’. Meer dan de helft van de zaken die bij deze voormalige Commissie voor Gelijke Behandeling binnenkomen, gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt.
“Deze vorm van discriminatie is een groot probleem in Nederland”, aldus het college in het dinsdag verschenen jaarverslag over 2013.
Zwangerschapsdiscriminatie
Het College voor de Rechten van de Mens kreeg ook veel vragen over zwangerschapsdiscriminatie. Vorige maand deed de instantie een dringend beroep op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om iets te doen aan discriminatie van zwangere werkneemsters. Asscher zegde toe dit voorjaar met maatregelen te komen om deze discriminatie aan te pakken.
Bewustwordingscampagne
Het college ontving vorig jaar 2581 vragen over discriminatie, waarvan 56 procent ging over de arbeidsmarkt. Dit is voor de instantie aanleiding om dinsdag een bewustwordingscampagne te beginnen. “Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 kreeg het College signalen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen”, zegt voorzitter Laurien Koster van het college.
Het college kreeg vorig jaar 498 zaken voorgelegd waarover een oordeel werd gevraagd. In 183 gevallen kwam het tot een uitspraak. De drie belangrijkste gronden waarop mensen worden uitgesloten, zijn geslacht, handicap of chronische ziekte en leeftijd. Ook afkomst speelt vaak een rol. (ANP)