De Belastingdienst heeft een streep gezet door de plannen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) om de facilitaire activiteiten kostenefficiënter uit te voeren. Volgens de Belastingdienst is de BV die het ADRZ hiervoor -samen met twee private partijen- oprichtte volledig BTW-plichtig.
De uitspraak kan gevolgen hebben voor zorgaanbieders elders in Nederland die op vergelijkbare wijze de kosten van de facilitaire dienstverlening proberen te drukken. Volgens een woordvoerder van het ADRZ wil de Belastingdienst de beoordeling van de situatie in Zeeland als landelijk uitgangspunt nemen.
Bestevaer
Om de kosten te reduceren en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren richtte het ADRZ in 2013 samen met facilitair dienstverlener Facilicom en technisch dienstverlener Strukton Worksphere onder de naam Bestevaer een joint venture op. Naast 350 facilitaire medewerkers van het ADRZ kregen ook facilitaire professionals van Facilicom en Strukton een plek in het bedrijf, dat zich richtte op schoonmaakwerk, technisch onderhoud, huisvesting, voedingsassistentie en logistiek.
“De veronderstelling was dat de BV een fiscale eenheid zou vormen met het ziekenhuis en daarmee geen omzetbelasting zou hoeven betalen”, licht een ADRZ-woordvoerder de kwestie toe. “We hebben vroegtijdig overlegd met de Belastingdienst, maar die wilde pas oordelen na inwerkingtreding van de BV. Dat is nu na een jaar gebeurd.”
BTW
Het ADRZ dacht met de nieuwe opzet miljoenen te kunnen besparen door onder meer een efficiëntere inzet van gezamenlijke middelen, het delen van expertise en slimmere inkoop. Nu dreigt de operatie juist duurder uit te pakken omdat er naar het oordeel van de Belastingdienst een BTW-tarief geldt van 21 procent in plaats van de nul procent die het ziekenhuis voor facilitaire diensten verschuldigd was.
Gevolgen
Het fiasco heeft vooralsnog geen directe gevolgen voor het ADRZ, omdat de Belastingdienst niet van plan is om met terugwerkende kracht BTW te heffen over de periode dat Bestevaer actief is geweest. Wel betekent het oordeel van de belastingdienst dat de BV in de huidige vorm wordt opgedoekt. De aandelen van Facilicom en Strukton worden door het ziekenhuis terug gekocht, die daarmee 100 procent eigenaar van de BV wordt. Het is nog niet duidelijk of het ziekenhuis de BV continueert of helemaal opdoekt.
Interpretatie
Volgens fiscaal jurist Paul Zijlstra van KPMG Meijburg & Co is de reikwijdte van het oordeel van de Belastingdienst in Zeeland lastig te bepalen. Zijlstra merkt op dat de Belastingdienst de laatste jaren in algemene zin snel geneigd is om BTW-constructies als belastingontwijking te interpreteren. “Of dat daadwerkelijk ook zo is, hangt van heel veel individuele factoren af”, stelt Zijlstra. “Hoe ver reikt de organisatorische verwevenheid? Wat is het precieze doel van de samenwerking; is die alleen gericht op een besparing of spelen er ook kwalitatieve overwegingen mee? Is het ziekenhuis nog wel de baas? Dat zijn allemaal vragen die bij een beoordeling van belang zijn.”