Bronnen binnen de VVD en PvdA melden aan de NOS dat de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie worden aangepast. Welke aanpassingen dit zijn is nog onduidelijk. De top van VVD en PvdA is donderdagavond in spoedberaad bijeen geweest om te bedenken hoe de grote onrust over de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie weggenomen kan worden. Geen van de hoofdrolspelers wilde na afloop mededelingen doen.
De meest voor de hand liggende optie is om de inkomensbelasting hiervoor in te zetten, zo stelt de NOS.
Inkomensdalingen
Volgens verscheidene berekeningen zou de invoering van een inkomensafhankelijke premie bij nogal wat huishoudens tot flinke inkomensdalingen kunnen leiden. Die berichten hebben met name in de achterban van de VVD tot woede en verontwaardiging geleid. Een inkomensafhankelijke zorgpremie was een wens van de PvdA waaraan de VVD tijdens de kabinetsformatie tegemoet is gekomen.
Desondanks vindt PvdA-leider Diederik Samsom dat een probleem bij de VVD gezien de samenwerking ook een probleem voor de PvdA is. Volgens ingewijden is er donderdagavond daarom over meer dan alleen de zorgpremie gesproken. Een oplossing voor dat probleem noodzaakt al snel om over andere zaken binnen het regeerakkoord te spreken. De PvdA hecht zeer aan het terugbrengen van de inkomensverschillen, dat echter ook op andere manieren dan via een inkomensafhankelijke zorgpremie bereikt kan worden, bijvoorbeeld via belastingtarieven.
Topoverleg
Op het ministerie van Algemene Zaken verzamelden zich halverwege de avond namens de VVD premier Mark Rutte, minister Edith Schippers (Volksgezondheid), staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Namens de PvdA waren dat naast Samsom ook vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
Vanuit de oppositie klonk donderdag nadrukkelijk de oproep aan het kabinet om het zorgplan van tafel te halen. De Tweede Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over de regeringsverklaring, waarin het zijn plannen voor de komende jaren presenteert. Op verzoek van de oppositie komen er voor die tijd nog meer berekeningen over mogelijke gevolgen van het regeerakkoord voor de koopkracht, in dit geval van het Nibud.
Centraal Planbureau
Donderdag bleek uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau dat een huishouden met tweeverdieners die allebei twee keer modaal verdienen, in 2017 maximaal 6500 euro per jaar per huishouden verliest door de inkomensafhankelijke zorgpremie. In die berekening zijn compenserende maatregelen als een belastingverlaging en een arbeidskorting niet meegenomen. (ANP/Skipr)