De garantstelling van de specialisten van het Orbis Medisch en Zorgconcern was geen spontane reddingsactie, maar is afgedwongen door zorgverzekeraar CZ. Dat zegt scheidend bestuursvoorzitter Mike Leers in dagblad De Limburger.
‘Keiharde eis’
Om het noodlijdende concern overeind te houden, stelden de medisch specialisten van het ziekenhuis zich eind juli gezamenlijk garant voor de medefinanciering van het sociaal plan. Met de borgstelling van de specialisten is een bedrag van 2 miljoen euro gemoeid. Anders dan het Sittardse concern toen naar buiten bracht, was de inbreng van de specialisten volgens Leers “zijn keiharde eis” aan Orbis. Alleen onder die voorwaarde wilde CZ de door Orbis gevraagde 5 miljoen euro beschikbaar stellen.
Grotere betrokkenheid
In De Limburger breekt Leers een lans voor nauwere financiële betrokkenheid van medisch specialisten. Het moet volgens Leers afgelopen zijn met vrij gevestigde specialisten in niet-academische ziekenhuizen die “alleen de lusten plukken en niet de lasten dragen”. Om de betrokkenheid te vergroten moeten specialisten óf in loondienst komen óf aandelen in het ziekenhuis kopen. “Door ze psychologisch mede-eigenaar te laten worden, vergroot je de betrokkenheid”, aldus Leers in De Limburger. “Ze gaan anders werken. België, waar het al zo is geregeld, heeft dat bewezen.”
Tegenprestatie
Het pleidooi van Leers staat niet op zichzelf. Eerder liet ook zorgondernemer Loek Winter, de beoogd nieuwe bestuursvoorzitter van het Sint Jans Gasthuis in Weert, zich kritisch uit over de arbeidsrelatie van specialisten in algemene ziekenhuizen. Als tegenprestatie voor zijn eventuele steun wil de zorgondernemer dat medisch specialisten mede-eigenaar worden.
Deze zomer stelde onder meer regeringspartij PvdA al voor om alle specialisten in loondienst te laten werken.