KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Zorgverzekeraar CZ sluit vanaf 2012 met tien ziekenhuizen geen contracten meer af voor een blaasverwijderingsoperatie. Reden is dat deze ziekenhuizen volgens CZ achterblijven bij de normen die de zorgverzekeraar hanteert.
CZ-lijst
Op de lijst van onvoldoende scorende ziekenhuizen staan het Wilhelminaziekenhuis in Assen, Ziekenhuis NijSmellinghe in Drachten, Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, Orbis Medisch Centrum in Sittard, Ziekenhuis Bernhoven in Oss, Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, West Fries Gasthuis in Hoorn, Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, Kennemer Gasthuis in Haarlem en Saxenburgh Groep in Hardenberg.
Kwaliteitscriteria
Volgens CZ is er een direct verband tussen het aantal operaties dat een ziekenhuis uitvoert en het aantal mensen dat aan deze operatie sterft. “Net als bij borstkankerzorg is ook bij blaasverwijdering de volumenorm weer een van de kwaliteitscriteria, omdat er een sterk verband is tussen hoe vaak de operatie wordt gedaan en de kwaliteit”, aldus de verzekeraar in een toelichting. Alle ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, krijgen geen nieuw contract van de verzekeraar.
Borstkankerzorg
In oktober vorig jaar publiceerde CZ al een lijst met ziekenhuizen wie geen zaken meer werden gedaan op het gebied van borstkankerzorg. Daarover ontstond toen veel commotie.
In het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam wordt volgens de verzekeraar de beste zorg geleverd.
Norm
CZ baseert het kwaliteitsoordeel op literatuuronderzoek en gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Urologie (NVU) en patiëntenorganisaties (Vereniging Waterloop, NFK, NCZ en Zorgbelang). (ANP)