• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Corina Brekelmans

    Begrijp ik de reactie van de Minister goed? Prima als gemeentes meer investeren en de opbrengsten naar de LZ gaan? Maar de euro’s blijven in de kokers en de gemeenten moeten dieper in de lege buidels grijpen. Dus de zorgmedewerkers moeten domeinoverstijgend werken, maar de bewindslieden niet?

  2. Mauk van Heemstra InVerbindingZijn

    Hoofdzaak is dat heerlijk en eindelijk domein-overstijgende gekeken wordt, zodat de financiële voordelen op macroniveau worden gezien:
    Preventie kost geld en inspanning, maar levert ruimschoots winst aan te late en suboptimale zorg binnen de subdomeinen.
    Nu ditzelfde nu gaan doen op de hele zorg- en welzijnssector en je bespaart op termijn 30% structureel.
    Dan nog de helft van de vermijdbare regels en bureaucratie eruit en je komt op 50% besparing.
    Die laatste 20% kan binnen een jaar. Samen komt daarmee ons zorgbudget op de helft van de huidige 100 mrd.
    Dan kunnen wij weer even voort!
    En ja Corina, dan moet dus inderdaad met beurzen worden geschoven van degene die winst boekt, naar degene die zich daarvoor moet inzetten, dus kosten moet maken.

  3. Frank Conijn

    Ook ik begrijp niets van de opstelling van minister De Jonge. Eén jaar verblijf in een woon-zorginstelling kost gemiddeld 80.000 euro. Tel uit je winst als je dat met uitgaven op het sociale vlak kunt voorkomen.

  4. Ger Schuivens

    Waarom zetten we niet, als een pilot-project, een afgebakende zorg regio op die de totale geldstroom beheert afkomstig van de drie financieringsbronnen en laten hen gedurende 2-3 jaar de totale zorgbehoefte invulling verzorgen, gedekt door het ministerie. Ik heb laatst een soortgelijk experiment gezien m.b.t. integrale zorgverlening tussen huisartsen, wijkklinieken, specialisten en ziekenhuizen in Denemarken. Daar is men bijzonder enthousiast. Het vergt enkel moed, visie een een aantal samenwerkende “Omdenkers” om dit in gang te zetten. We weten dat, binnen 10 jaar, de wal het schip gaat keren met de huidige zorg-bekostigings-modellen. Iedereen wil koste wat het kost vasthouden aan de bestaande financiering (vanwege budgetbeperkingen of angst voor de onzekere gevolgen van verandering). Dan wordt de uiteindelijke zorgkwaliteit – in al zijn facetten- een variabele uitkomst i.p.v. een gericht doel. Het moet anders, want onze maatschappij is niet in staat om de huidige bekostiging door te blijven voeren. Dan komen heel veel mensen knel te zitten en hebben we over 12 jaar een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie!