Skipr Daily daily 13 april 2021
Artikelen uit de daily

Friesland gooit beleid jeugdzorg radicaal om: dit zijn de plannen

De Friese gemeenten willen een grote kwaliteitsslag maken in de jeugdzorg. Ze stellen vanaf volgend jaar veel strengere eisen aan zorg en aanbieders. De wachtlijsten moeten worden weggewerkt. In ruil daarvoor betalen de gemeenten zorgaanbieders standaard 100 procent van de Wmo-tarieven en bieden contracten aan van twee keer vier jaar. De kwaliteitsslag betekent dat ongeveer de helft van de 300 aanbieders het contract niet mag verlengen.

Lees verder
Trimbos: gevaarlijke nep 2C-B pillen met Tesla-logo in omloop Versoepelingen pas na piek derde coronagolf 3,9 miljoen prikken gezet Santeon boekt eerste successen met vbhc-programma geboortezorg CBG: te vroeg voor conclusies over vaccin Janssen Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld Ton Hazekamp nieuw interimbestuurslid Slingeland Ziekenhuis Britse corona-variant niet dodelijker dan voorgangers Liefde op het eerste gezicht. Of niet? Lareb meldt 225 sterfgevallen na coronaprik VS stoppen tijdelijk met Janssen-vaccin VWS maakt vage deal van 925 miljoen voor entreetesten, Kamer wil opheldering ETZ neemt afscheid van papier Thuis testen op corona met een koffiecup: het kan Sneltestbedrijven spannen kort geding aan om oneerlijke concurrentie Medische data van 6,5 miljoen twijfelende Nederlanders toegankelijk via Corona Opt-in Philips verliest weer patentzaak tegen Garmin en Fitbit in VS Tegenvallende opkomst bij coronavaccinatie door huisartsen Kankerpatiëntenorganisatie: meer aandacht voor zenuwklachten
  • Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Harro Labrujere

    Net zoals op veel andere plekken in het land, lees ik de behoefte aan minder wachtlijsten, hogere kwaliteit en minder uithuisplaatsingen. Prima natuurlijk, maar hoe realiseer je dat? Als ik het goed begrijp is het Friese idee om aanbieders te beperken en meer te sturen op KPI’s. Oei, dat is ook al veel geprobeerd en heeft ook weinig opgeleverd. Ik zou nog wat verder denken; tijd voor werkelijke herbezinning relatie inwoner, overheid, aanbieders. Van contractueel naar relationeel, zoals Gert Schout dan zegt, zie ook plan Midden-Groningen.

  2. Hans van Rooij

    Focus op het echte probleem. Zoals in de hele zorg ontbreekt het ook in de jeugdzorg aan goede integrale bedrijfsvoering. Elke zorgaanbieder focust op het product dat hij/zij aanbiedt en niet op de integrale behoefte van de cliënt. Door voor elke cliënt een multidisciplinair team samen te stellen dat vanuit één gezamenlijk behandelplan werkt krijgt de cliënt op het juiste moment de juiste zorg. Dat wordt ondersteund door een ‘zaaksysteem’ dat het mogelijk maakt voor elke cliënt zijn of haar persoonlijke gezondheidsreis samen te stellen en de interventionisten verbindt. De opdrachtgever heeft dashboards waarmee KPI’s gevolgd kunnen worden. Blueriq heeft daarvoor het concept van de Gezondheidsmonitor ontwikkelt.