Ziekenhuizen die met sluiting bedreigd worden hoeven niet op hun gemeenteraad te rekenen. De lokale politiek moet niet over een eventuele sluiting kunnen beslissen. Dat zeiden althans enkele politici woensdagavond tijdens het Zorgdebat in Breda.
Tijdens dit derde zorgdebat was er ruime aandacht voor de inrichting van het zorglandschap en de rol van de gemeente daarin. “Ik denk niet dat de gemeenteraad over sluiting van een ziekenhuis moet kunnen bepalen,” zei Dirk Uijl, nummer drie op de lokale lijst van de SP. “Dat geldt ook voor de specialisaties die een ziekenhuis kiest. Daar moet je je niet mee bemoeien als gemeenteraadslid.”
Uijl sloot zich daarmee aan bij lijsttrekker Selçuk Akinci van GroenLinks. Die merkte op dat ziekenhuizen meestal een grotere regio bedienen dan alleen een gemeente. Hij wil daarom wel gehoord worden, maar vindt het niet passen om mee te beslissen over sluiting. Aanvoerder Paul de Beer van D66 is nog stelliger. “Wij willen er ook niet over gehoord worden,” zei hij. “De gemeenteraad moet gewoon goede zorg in de wijken organiseren.”
Zorg in de wijk
Vanuit de zaal worden de organisatorische kwaliteiten van de gemeente echter betwijfelt. Zo zou de gemeente de oren te veel laten hangen naar grote aanbieders, niet open staan voor innovatie en zorgpartijen bovendien commerciële tarieven in rekening brengen voor bouwgrond en bijvoorbeeld kantoorhuur.
Daar komt nog bij dat gemeenten in de aanloop naar de decentralisatie allemaal zelf het wiel uitvinden. “Leren gemeenten ook van elkaar om te voorkomen dat al die fantastische initiatieven tot niets leiden?” vraagt chirurg Jennifer Schreinemakers van het Amphia Ziekenhuis daarom. In de geneeskunde mag een behandeling immers pas worden uitgevoerd als die wetenschappelijk is bewezen.
Plaatselijke verschillen
Het antwoord van GroenLinks-leider Akinci zal de jonge chirurg niet bevallen. “Alles is in transitie. Dat betekent dat er geëxperimenteerd wordt en dan kijken we later wat het heeft gebracht.” Wel is het een goed idee als gemeenten onderling goede voorbeelden uitwisselen, zo zegt zijn uitdager De Beer van D66.
Dat gemeenten allemaal zelf het wiel uitvinden is overigens niet per se negatief, zo vinden de vertegenwoordigers van D66, PVDA, GroenLinks en VVD. Het is zelfs een ‘zegen’, zegt Hanneke van Maanen, de nummer zeven van de lokale VVD. “Iedere gemeente heeft een andere populatie. Door de decentralisatie kunnen we daarop inspelen en maatwerk bieden. En maatwerk is goed.”
Reeks
Er hebben al zorgdebatten plaatsgevonden in Groningen en Enschede. Na het debat in Breda vindt volende week het afsluitende debat plaats in Den Haag (12 maart, Parnassia). Hier gaan de woordvoerders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer de strijd aan. Inschrijven kan via Skipr.nl/verkiezingsdebat.
De zorgdebatten worden georganiseerd door verenigingen van zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiënten (GGZ Nederland, ActiZ, KNMP, SGF, NVZ, ZN, GGD Nederland, KNGF, VGN, LHV en V&VN). Eerder organiseerden deze partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 “Het Grote Zorgdebat”. Skipr zond dit debat destijds live uit. (Daan Marselis)