Ggz-instelling GGNet (Oost-Nederland) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de familieraad. De instelling vindt namelijk dat familieleden nadrukkelijker betrokken moeten worden bij de behandeling, verzorging en begeleiding van cliënten. Dit meldt Zorgkrant.
Familieraad en cliëntenraad
Geneeskundig bestuurder Kees Lemke zegt in Zorgkrant dat GGNet onderzoekt hoe de stem van de familie gelijk kan worden gemaakt aan die van de cliëntenraad. Ten opzichte van de cliëntenraad zou de familieraad, die al jarenlang bestaat, een onvoldoende sterke positie hebben.
Invloed familie op beleid ggz-organisatie
Door de samenwerkingsovereenkomst sturen familieleden inhoudelijk mee op het beleid van de hele organisatie, doordat zij jaarlijks aangeven wat zij belangrijk vinden om de zorg te verbeteren. “Als je naar de langdurige zorg kijkt, hebben wij misschien een keer in de drie weken contact met een cliënt. Als het goed is, heeft de familie een groot deel van de week contact. Soms wonen de cliënten ook nog thuis. De familie ziet dan het beste of het wel of niet goed gaat en ervaart bovendien ook veel last als bepaalde hulp ontbreekt”, zegt Lemke in Zorgkrant.
Niet vrijblijvend
Doel is om de familie consequent en niet vrijblijvend te betrekken bij het onderzoek, de begeleiding en de behandeling. De rol van de familie wordt opgenomen in het behandelplan.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.