• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. pvanloon@planet.nl

    De “zorgtanker” als onsamenhangende vloot( Schippers), en zeker het GGZ smaldeel gaat recht op de ijsbergen af. Als kapiteins al van boord springen dan weet je je wel hoe laat het is.
    Geneeskunde zonder routekaart in het oorzaak gevolg verhaal is gedoemd tot brokken maken. Met name het loslaten van alle preventiekennis om lichaam en geest gezond en weerbaar op te laten groeien uit de Gezondheidsleer en Opvoedkunde, beide op basis van de “vroegere” basisvakken in de (para-)medische studies, maar zeker het overstappen op de farma-, industry- and moneydriven AngloAmeriaanse geneeskunde heeft onze opgroeiende generaties omgevormd tot een tsunami in zorgvraag en zorgkosten. Rapport VerweyJonkerInstituut 2019 turft (op de juiste manier) 1,3 miljoen 0-25 jarigen met een chronische diagnose. En dan zijn de prodromen voor wat er later in de volwassenheid gaat opspelen, niet meegeteld. De Gezondheidsraad geeft vandaag een Advies uit over het omgaan met enorme bulk aan door elkaar heenlopende psychische en somatische aandoeningen. Er wordt geadviseerd de schepen aan elkaar vast te maken, maar aan de route wijzigen ze niets. Er is een fundamentele reparatie van de Geneeskunde nodig. Met de (ooit weggeknipte) Gezondheidsleer weer tot diep in common sense aangeleerd en ten dienste van het kind gesteld, komt er geen ijsberg meer in het zicht. Nu is, met alleen de Ziekteleer in de hand, de klap onafwendbaar.