• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Peter Koopman

    Op het totaal van 100 miljard voor het containerbegrip “de Zorg” is 4 miljard: 4% , toch? De loonkloof van de midden inkomens is inmiddels gegroeid naar 10% en de inflatie naar 8%. De Minister schrijft dat het aan de werkgevers is om de loonkloof te repareren. Ook meldt ze dat er een onderzoek loopt naar de mbo zorgberoepen en hun honorering. De loonkloof betrof de salarissen tussen FG 35 en FG 60 ( FWG systeem ). Noemt de Minister dit de mbo zorgberoepen? Het wordt er allemaal niet duidelijker op. Het zal toch niet bewust de bedoeling zijn om verwarring te stichten? Overigens zal in de max. 2 komende regeringsjaren geen oplossing van TK debatten verwacht mogen worden. Naar mijn mening kan de EK in deze periode wel een (bij-)sturende rol van betekenis spelen.

  2. Hans Buijing

    De genoemde bedragen zijn niet anders dan de uitkomsten van de berekeningen die ten grondslag liggen aan de OVA. Er komt dus geen extra geld; dit is de jaarlijkse aanpassing op basis van de indexatie. Die is voor 2024 wel hoger dan voorgaande jaren, maar onvoldoende om de achterstanden in lonen (Het SER-buikje van 7% tot 9%) op te vangen, laat staan de verdere achteruitgang van bijna 2% (rapport CBS van vorige week), en helemaal niet om de inflatie te corrigeren. Het tromgeroffel van de ministers is dus afleiden van de aandacht en een weigering om het probleem bij de horens te vatten.

  3. Jorrit Stroosma

    Als de zorgverzekeraars nu eens (gecontracteerde) vergoedingspercentages gaan hanteren van tussen de 90% en 100% (zelfs 110% voor topklinisch) van het NZa tarief, dat heeft meer nut dan deze OVA pleisters. Nu zitten ze standaard, zeker voor de GGZ, tussen de 70% en 80% van het NZa tarief.
    Je kunt zeker veel aan te merken hebben op het functioneren van de NZa maar hun tarieven zijn goed berekend. Maar ze zijn zo goed berekend dat als je ver onder de 100% gaat zitten ontstaan er snel tekorten, zeker in tijden van stijgende kosten door inflatie.
    Maar ja dit spel met de tarieven is het enige echte machtsmiddel wat de zorgverzekeraars hebben in dit verziekte systeem wat ze “marktwerking” noemen, dus dat zullen ze nooit uit handen laten nemen.