De zorgsector biedt steeds meer openheid over fouten in eigen kring. Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate bevinden ziekenhuizen zich in een overgangsfase. De versnelling van de omslag is veroorzaakt door recente affaires rondom onder meerde Twentse neuroloog, de maagverkleiningen in het Scheper Ziekenhuis en de overleden baby’s in het Westfriesgasthuis. Dat meldt De Volkskrant.
Openheid bieden
De Orde van Medisch Specialisten betreurt dat het rapport over de maagverkleiningen in het Scheper Ziekenhuis niet openbaar is. Iedereen zou juist moeten leren van het rapport. Eind september heeft de Orde van Medisch Specialisten stafbesturen van alle Nederlandse ziekenhuizen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg te nemen en een evaluatiebeleid voor medisch specialisten in te stellen. Orde-voorzitter Willem van der Ham pleit voor een omslag in ‘ons denken’. Deze omslag kan wat PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen niet snel genoeg komen. Van der Veen: “Ik zou willen dat de specialisten met dezelfde inzet die ze vertonen bij de zorg voor hun eigen patiënten disfunctioneren van collega’s aan de orde stellen. Ik wil ervan uitgaan dat de specialisten zich niet alleen verantwoordelijk voelen voor de door het ziekenhuis geleverde zorgkwaliteit, maar dat zij daar ook consequenties aan verbinden.”
Veranderende rol
Legemaate stelt dat ziekenhuizen al hard werken aan systemen voor het melden van incidenten. Maar niet alleen ziekenhuizen nemen actie. Legemaate zegt in De Volkskrant dat zorgverzekeraars ook veranderen: “Vroeger dachten ze: als je een fout toegeeft, moet je ook betalen. Maar dat klopt niet. Fouten toegeven betekent niet automatisch dat de patiënt recht heeft op schadevergoeding. Bovendien blijkt openheid veel klachten en claims te voorkomen.”
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.