Alle landen in de wereld zullen virusstammen afstaan aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in ruil voor betaalbare vaccins die daaruit worden geproduceerd. Onderhandelaars hebben daarover in de nacht van vrijdag op zaterdag in Genève een akkoord bereikt, zo hebben diplomaten bij de WHO meegedeeld. De overeenkomst moet ertoe leiden dat landen beter op een pandemie zijn voorbereid.
Betaalbare vaccins
De Verenigde Staten gingen als laatste ermee akkoord virusstammen uit te wisselen. Het is de bedoeling dat de ministers van Volksgezondheid de overeenkomst tekenen tijdens de jaarvergadering van de WHO, die van 16 tot en met 24 mei wordt gehouden. Landen zullen de virusstammen afstaan aan een van de laboratoria van de WHO in ruil voor de vaccins. Farmaceutische bedrijven hebben toegezegd geneesmiddelen en kennis kosteloos ter beschikking te stellen. Daarmee is ongeveer de helft van de 58 miljoen dollar gedekt die jaarlijks nodig zijn om de weerstand tegen virusinfecties in de armste landen te vergroten.
Onderhandelingen
De onderhandelingen binnen de WHO begonnen vier jaar geleden, nadat het vogelgriepvirus H5N1 in Zuidoost-Azië was opgedoken. Een jaar later besloot Indonesië geen virusstammen meer aan de WHO ter beschikking te stellen. Toen de Mexicaanse griep in 2009-2010 toesloeg, klaagden veel ontwikkelingslanden dat zij geen vaccins en antivirale middelen hadden om het nieuwe virus te bestrijden. De WHO hielp toen bij de verspreiding van 78 miljoen vaccins onder 77 ontwikkelingslanden. Rijke landen en geneesmiddelenfabrikanten hadden de vaccins geschonken. (ANP)