Na een kort geding dat zorginstelling ActiVite tegen de gemeente Leiden had aangespannen, zijn partijen tot een schikking van 350.000 euro gekomen. ActiVite raakte in de problemen na de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Open inschrijving
Het gros van ActiVite’s klantenbestand (85 procent) is volgens de gemeente geholpen met goedkope huishoudelijke hulpen. Hierdoor blijft de organisatie zitten met te dure werknemers. Volgens AcitVite heeft de gemeente zich niet aan de toezegging gehouden om de klanten slechts administratief te herindiceren, zodat er financieel weinig zou veranderen. Daarom heeft ActiVite een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Volgens wethouder Gerda van den Berg heeft ActiVite ‘te krap aanbesteed’. De oorzaak van het lage bedrag ligt volgens de gemeente bij de organisatie zelf, omdat de gemeente een open inschrijving heeft gedaan. Hierbij was het voor alle thuiszorginstellingen mogelijk om in te schrijven voor een bedrag dat zij zelf konden bepalen.
Invoering Wmo te snel
De rechter stelde de gemeente in het gelijk. Desondanks is er gezocht naar een oplossing. Van den Berg geeft aan dat zij de thuiszorgorganisaties ziet als partners en daarom tot een schikking is gekomen. Tweederde van alle hulp in de huishouding, die vanwege de Wmo onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Leiden valt, wordt geleverd door ActiVite. Van den Berg vindt dat de Wmo te snel is ingevoerd waardoor er geen goede informatie over klantenbestanden en consequenties van de veranderingen beschikbaar was. Op Binnenlands Bestuur zegt zij dat de invoering ‘grotelijks onderschat’ is. ActiVite is dan ook niet de enige organisatie die is geraakt door de invoering van de Wmo. Eerder bleken Amant Huishoudelijk Hulp en Careyn al in de problemen te zijn geraakt.