Er moet een protocol komen, zodat duidelijk is wie er in geval van uiterste nood voorrang krijgt bij behandeling tijdens een grieppandemie. Dat stelt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) donderdag in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Bij een ernstige griepepidemie of -pandemie, kan het zijn dat er schaarste optreedt op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen. Daardoor zullen mensen die daar normaal zorg zouden krijgen, er niet terechtkunnen. Om te voorkomen dat er tijdens die crisis beslissingen genomen moeten worden, zou er vooraf nagedacht moeten worden over selectiecriteria, stelt het CEG. Wie niet wordt behandeld op de intensive care, heeft grote kans dat hij dood gaat.
Ethische afwegingen
Als vooraf wordt bekeken wie er om welke redenen voorrang zouden moeten krijgen voor een behandeling, wordt voorkomen dat er geselecteerd wordt op persoonlijke willekeur en er dus onrechtvaardige situaties ontstaan. “Een goede voorbereiding op basis van ethische afwegingen is van groot belang”, meent het centrum.
Het CEG geeft zelf geen advies wat de criteria bij zo’n selectie zou moeten zijn en stelt dat “het vaststellen van selectiecriteria complex is, maar niet onmogelijk en zelfs noodzakelijk. Het doel is om moreel relevante verschillen tussen mensen te definiëren. Tot op heden ontbreekt publieke of professionele consensus over wat morele verschillen zijn en wat in een crisissituatie rechtvaardig is.”
Openbaarheid
Als het aan het CEG ligt, moet het opstellen van de criteria in de openbaarheid en op democratische wijze gebeuren, om twijfel te voorkomen.
De ergste pandemie was de Spaanse griep, die in 1918 aan 50 miljoen mensen wereldwijd het leven kostte. De meest recente pandemie is de Mexicaanse griep. Grote gevolgen bleven toen uit. (ANP)