Namaakmedicijnen kunnen gevaarlijk zijn en de handel erin moet worden bestreden. De doorvoer van goedkope medicijnen naar ontwikkelingslanden mag echter door controles niet onnodig worden gehinderd. Dat antwoordt staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken op vragen van de Tweede Kamer.
Tegenhouden van partijen
De douane houdt soms op verzoek van producenten medicijnen tegen, omdat de bedrijven vinden dat hun product wordt nagemaakt. In 2008 werden zeventien partijen grondstoffen voor medicijnen tegengehouden, waarvan één nog steeds niet is vrijgegeven.
Actieve bestrijding
Volgens Heemskerk mag het niet gebeuren dat partijen medicijnen op de kade blijven staan. De regels binnen de Europese Unie zijn volgens hem niet duidelijk genoeg. Hij vindt het cruciaal dat ondanks alle controles de zorg in ontwikkelingslanden niet in de knel komt. “Het belang van de beschikbaarheid van goedkope, patentloze medicijnen in ontwikkelingslanden staat voorop. Wel moet namaak actief worden bestreden, omdat namaakmedicijnen gevaarlijk kunnen zijn en de rechten van fabrikanten moeten gerespecteerd.”
Openbaar maken bedrijven
Binnen de EU wordt naar de kwestie gekeken. Heemskerk laat weten dat binnenkort openbaar wordt welke bedrijven de douane verzoeken om zendingen tegen te houden. “In Duitsland gebeurt dat al. Het is een goede manier om de problematiek transparanter te maken.” (ANP)