Steeds meer Nederlanders laten operaties uitvoeren in het buitenland. Dat blijkt volgens De Pers uit cijfers van de zorgverzekeraars CZ, Univé en Achmea. Het medisch toerisme neemt toe vanwege de lange wachttijden in Nederland.
Initiatief bij patiënt en verzekeraar
Operaties in het buitenland kosten de patiënt in veel gevallen niets extra. Patiënten wijken zowel op verzoek van de verzekeraar als uit eigen initiatief uit naar het buitenland. Zorgverzekeraars sluiten vooral in België en Duitsland contracten met klinieken en ziekenhuizen voor operaties, maar soms ook voor vervoer en verblijf.
Afwegingen medisch toerisme
Redenen voor de keuze voor operaties over de grens zijn de snellere toegang tot zorg, de kleinere afstand tot het ziekenhuis, de aanwezigheid van de beste specialist in het buitenland of omdat de behandeling niet mogelijk is in Nederland. Daarnaast kunnen kostenverschillen een rol spelen, stelt De Pers.
Animo voor buitenland groeit
Het aantal Achmea-klanten dat de verzekeraar heeft ‘bemiddeld’ voor een operatie in het buitenland is de afgelopen jaren gestegen tot duizend. Daarnaast hebben 4.000 mensen zelf een aanvraag gedaan voor een operatie over de grens. CZ vindt het terecht dat verzekerden een probleem maken van de wachtlijsten in Nederland. De zorgverzekeraar moedigt mensen daarom aan om uit te wijken naar andere landen. Bij Univé kiezen zo’n 20.000 mensen per jaar voor operaties in het buitenland. Buitenlandse zorg kost Univé 30 miljoen euro. De zorgverzekeraar ziet behandelingen in het buitenland vooral als een service naar de klant.
>> Skipr weekly <<
Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.