• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Peter Koopman

    Mevr.dr. Marian Kaljouw heeft gelijk. De handtekening van de zorgbranches onder het IZA is van strategische betekenis, maar zal bij implementatie “pijn” gaan doen. Primair: het zal invloed hebben op de wervingskracht van vakkundige professionals IN de zorg naar de klinisch afschalende zorginstellingen en opschalende thuisverpleging, “klinisch-“verplaatste zorg en huisartsgeneeskunde. De inhoud van deze zorgverlening zal niet alleen generalistische zorg betreffen, maar ook geprofileerde en specialistische zorg en behandeling thuis gaan betreffen. Secundair: de prijs voor de resterende klinische zorg zal stijgen: immers een aantal vaste kosten worden gedeeld door minder verrichtingen en de aard van deze verrichtingen zal nog specialistischer zijn. De kosten van reistijd inzake thuiszorg kunnen beperkt worden door moderne communicatie op afstand, maar deze “bereikbaarheid” zal ook meer “vraag” kunnen oproepen. Kortom pas in de implementatiefase zullen voormelde “pijnklachten” echt meetbaar worden. Maar “passende zorg” is verstandiger en daarom betere zorg, hier zit de winst voor cliënt en zorgprofessional IN de zorg. Herschikking van de service VOOR de zorg zal budgettaire “winst” moeten opleveren. Anders zal de “pijn” vooral extra pijn in de geldbuidel gevoeld worden. En de WRR waarschuwing inzake groei vanaf nu 1 op de 6 personen werkzaam in de zorg zal omgezet worden in groei van ( oa electronische ) spullen. Nb. Van de huidige 1,4 miljoen personen werkzaam in de zorgbranches of zelfstandig, is 29% ingeschreven in het BIG register en als we hierbij ook de verzorgenden optellen is 43% werkzaam IN de individuele gezondheidszorg.

  2. Jorrit Stroosma

    Het mandaat “passende zorg” zit in hetzelfde hoekje als “passend onderwijs”.
    In het onderwijs hebben we aanschouwd wat dat voor een kaalslag opleverde en nu hebben we dus een schreeuwend tekort aan onderwijzend personeel.
    In de zorg hebben we al een schreeuwend tekort aan zorgpersoneel en dat zal onder het adagium “passende zorg” alleen maar toenemen omdat het werkplezier vergald wordt.
    Als dat de “pijn” is waar zorgbeleidbobo Kaljouw, geboren 17 juni 1956 (66 jaar), het over heeft hoop ik dat ze doodgaat voor ze oud en krakkemikkig wordt want dan zijn er niet genoeg zorghanden om haar haar laatste paar jaren door te helpen.
    Maar ze gokt er blijkbaar op dat ze met haar overheidspensioen veel zorg kan inkopen. Veel van haar VVD partijgenoten gokken daar ook op, zij vinden zich ook economisch nuttig na hun pensioen om de beste zorg te mogen ontvangen.
    Maar andere mensen blijkbaar niet die niet zo goed zijn in graaien. De zorg moet wel collectief betaald worden want anders wordt het te duur voor de economisch nuttigen. Dat niet iedereen er dan evenveel van mag profiteren is bijzaak.
    Passende zorg voor iedereen, maar sommigen krijgen veel betere passende zorg dan anderen.