• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

  1. Koos Dirkse

    Sinds de start van de bouw van een landelijk EPD (het woord ‘Electronisch’ is trouwens al 40 jaar uit de tijd) heeft dit al meer dan een miljard euro gekost en het werkt nog niet. Op deze wijze zal het ook nooit volledig gaan werken!
    De uitwisseling via een landelijk schakelpunt is te kwetsbaar. Zoals ik in mijn artikelen heb aangegeven moet men zich baseren op een persoonsgebonden (PGB) dossier, waarbij de patiënt eigenaar is en de huisarts regievoerend arts.

  2. Arne van Oranje

    In de ICT noemen we dit vendor lock in, met andere woorden je bent compleet overgeleverd aan het systeem van 1 aanbieder en overstappen naar een andere aanbieder is niet of bijna niet mogelijk zonder alles weer opnieuw in te moeten voeren in het nieuwe systeem. Open source API’s (Application programming interface) zijn hierin het antwoord, open (inzichtelijk) en voor iedereen in te zetten. Open source is zo veilig te maken als je maar wilt, dus het is complete onzin wat deze aanbieder beweert.
    Maar ja als je je marktpositie wilt behouden door “security through obscurity”, veiligheid door verborgenheid, ben je tegen open source. Met open source telt meer de klanttevredenheid, want is die slecht dan stapt de klant over naar een andere aanbieder die betere ondersteuning geeft en meer naar de klant luistert wat die wil.
    Ook vanuit het oogpunt van de toegankelijkheid van de gegevens voor de toekomst is open source eigenlijk een verplichting.
    Ik hoop dat de Rijksoverheid nu eindelijk eens werkt gaat maken van het echt verplichten van open source in met name de zorg. Scheelt uiteindelijk ook een heleboel geld.

  3. Olaf Wijman

    Waarom niet één EPD voor heel Nederland? Werkt het in Denemarken niet zo? Ongelooflijk hoeveel geld er ‘verdient’ wordt door ICT bedrijven en consultants. Heel veel geld wat daardoor niet bij de verschillende soorten van zorg terecht komt.

  4. Hans Buijing

    Vanuit Zorgthuisnl pleiten wij al jaren voor een landelijke EPD. Dit is een maatschappelijk noodzakelijk goed en essentieel voor goede digitale uitwisseling van cliënt- en patiëntgegevens. Momenteel is het een versplinterd landschap van niet op elkaar aansluitende en daardoor niet communicerende systemen. Elke sector heeft zijn wildgroei aan oplossingen die het gewenste doel van digitale uitwisseling, e-overdracht en PGO niet dichterbij brengt. Wij hebben over de jaren bij diverse bewindspersonen aangedrongen op regie en ingrijpen in deze markt. De administratieve lasten door al deze verschillende systemen is enorm en de kosten die er mee gemoeid zijn om schaamrood van te krijgen; verspilling van zorggeld. Helaas is er bij bewindspersonen, ministerie en toezicht nog een sterke neo-liberale stroom die dit als een open markt wenst te zien. Het zou goed zijn als het parlement op de dwaling uit 2008 terugkomt en hier orde op zaken stelt.

    • Olaf Wijman

      hopelijk gaan ze eindelijk het licht zien @ernst kuipers VWS.