Het Oogziekenhuis in Rotterdam past een franchiseformule toe op zijn medische en financiële bedrijfsconcept. In 2012 wil het ziekenhuis twintig filialen in Nederlandse ziekenhuizen gerealiseerd hebben. Het Oogziekenhuis krijgt hiervoor vier tot vijf procent van de omzet. Dat liet financieel directeur Kees Sol weten in het NRC.
Productiestijging
Dankzij het concept van het Oogziekenhuis, stijgt de productie met tientallen procenten, bevestigt het Deventer Ziekenhuis, dat sinds kort het franchisemodel toepast, in het NRC. Het Oogziekenhuis heeft contracten gesloten met ziekenhuizen in Deventer, Woerden, Sneek, Hoorn, Doetinchem en Almelo. Met de ziekenhuizen in Groningen, Zaandam, Den Bosch, Purmerend en Heerenveen lopen de onderhandelingen nog.
Inzet inkomsten
Het ziekenhuis wil de franchise-inkomsten, naar verwachting enkele miljoenen euro’s, vooral inzetten om het franchisemodel verder te verbeteren door medische en bedrijfseconomische innovatie.
SP wil franchiseformule stoppen
SP-Kamerlid Henk van Gerven is niet te spreken over de franchiseformule. “Het is principieel onjuist. Zorg is geen koopwaar. Artsen worden nu aangespoord om winstgevende concepten te ontwikkelen in plaats van optimale zorg. Bovendien wordt de zorg onnodig duur als er aan verdiend wordt. Het gaat om publieke middelen die niet in particuliere zakken mogen verdwijnen”, aldus Van Gerven op de site van de SP. Hij wil dat demissionair minister Ab Klink de franchiseformule verbiedt.
Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010
Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.