De verantwoordelijkheid voor ernstige medische missers ligt niet bij één omstreden orthopedisch chirurg, maar bij het hele Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dat stelt de gedupeerde patiënte Tonia Wolters uit Middenbeemster in het Noord-Hollands Dagblad. Vanwege blijvende invaliditeit eist Wolters woensdag in kort geding een hoge schadevergoeding van het ziekenhuis.
Onbegrijpelijk
Wolters zit in een rolstoel en lijdt voortdurend pijn na operaties aan haar knie en rug in het Waterlandziekenhuis. De problemen beginnen als in 2006 bij een ingewikkelde knieoperatie een slagaderlijke bloeding optreedt. “Dat kan gebeuren”, aldus Wolters in het Noord-Hollands Dagblad. Maar dat de ernstige bloeding ondanks meerdere consulten door diverse artsen van het Waterlandziekenhuis pas na tien dagen werd onderkend, vindt ze onbegrijpelijk.
Schandpaal
Door dat slechte onderbeen kwam zij in 2008 ernstig ten val, waarbij ze een wervelschijf brak. Bij de daaropvolgende operatie traden weer ernstige complicaties op en bij hersteloperaties nog meer. Uiteindelijk moest haar been worden afgezet en lijdt ze nog altijd ondraaglijke rugpijn. De operaties werden uitgevoerd door de omstreden orthopedisch chirurg die na een recente veroordeling door het tuchtcollege zijn werk voorlopig heeft neergelegd. “Maar ik vind het verkeerd om hem alleen aan de schandpaal te nagelen”, zegt Wolters. “Ik heb minstens even ernstige klachten over collega’s van hem. Zoals de artsen die mij na mijn knieoperatie steeds weer wegstuurden, hoewel mijn onderbeen gigantisch opgezwollen en extreem pijnlijk was. En de neurochirurg die de rugoperaties mede heeft uitgevoerd. Het hele ziekenhuis treft blaam.”
Arbeidsongeschikt
Wolters had vroeger een eigen onderneming, maar is nu afhankelijk van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ze heeft inmiddels maanden opname achter de rug in onder meer revalidatiecentrum Heliomare. Binnenkort moet ze naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen voor een gecompliceerde hersteloperatie aan haar rug. “De specialist heeft me verteld dat ik op anderhalf jaar ziekenhuisopname moet rekenen.”
Niet conform standaard
Wolters eist vergoeding van de kosten die zij de afgelopen jaren heeft moeten maken. Ze voelt zich hierbij gesterkt door een rapportage van hoogleraar orthopedie Jan Verhaar van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Deze heeft op verzoek van beide partijen de gang van zaken beoordeeld en stelt dat er in meerdere momenten “niet is gehandeld conform de standaard van een redelijk handelend en deskundig beroepsgenoot”. Ook de verslaggeving was volgens Verhaar mager tot onjuist. “Ik ben zelfs een keer zogenaamd op 30 februari geopereerd!”, aldus Wolters.
Aan de grond
Verhaar heeft naar eigen zeggen onlangs een gesprek gehad met de orthopedisch chirurg. “Hij zat erbij als een zielig hoopje mens”, zegt ze. Volgens haar heeft de klachtencommissie van het Waterlandziekenhuis erkend dat er fouten zijn gemaakt. “Maar Centramed [onderlinge waarborgmaatschappij voor zorginstellingen – red.] weigert tot nu toe over de brug te komen. Terwijl ik inmiddels financieel aan de grond zit.” Het Waterlandziekenhuis zegt tegenover het Noord-Hollands Dagblad niet op individuele gevallen in te gaan.