• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Eino van Duyn

    Beste Bart,

    Ik ben het niet eens met de stelling dat “de helft van de medisch specialistische zorg niet aantoonbaar effectief is”. Graag zou ik een overzicht willen zien van de studies waar jij over spreekt, waarin wordt gesteld dat ongeveer de helft van alle diagnostische verrichtingen en behandelingen in de medisch-specialistische zorg niet aantoonbaar effectief zijn of geen duidelijke meerwaarde hebben voor de patiënt.

    Eino van Duyn
    Voorzitter VMS
    Medisch Spectrum Twente

  2. Philipszoon

    Dit lijkt mij echt iets om aan de medische wetenschap over te laten en niet op te zetten en aan te sturen door overheid en andere belanghebbenden. Ook onderzoek naar kosteneffectiviteit van medische activiteiten behoort hiertoe. Vertrouwen in de medische beroepsgroepen is wel een vereiste.

  3. Wil Bremers

    Als patiënt en als mantelzorger kan ik inderdaad me wel vinden in de conclusie van de rekenkamer. Voorbeeld: Ik wil een consult van een oogarts want mijn beeld na lang kijken op een mobiel heeft een vertekening waarbij er een rood dubbel ontstaat. Als je dan bij de oogarts komt moet je verplicht langs iemand die controleert of je bril de juiste sterkte heeft. Dan terug naar de wachtkamer waarna je bij de oogarts komt. DBC: 2-4 bezoeken is 135 euro. In de vorige eeuw zonder die DBC’s gewoon een bezoek aan de oogarts voor een fractie van dit bedrag. Het misbruik van DBC’s om toch vooral veel meer te kunnen declareren is schering en inslag begreep ik uit een gesprek met mijn zorgverzekeraar. En NEE, de medische beroepsgroep kan dit niet controleren want dan is het de slager die zijn eigen vlees keurt.

  4. Paul Klein Tuente

    Zinnige zorg projecten om samen met professionals na te gaan waar overbodige handelingen, behandelingen en structuren die geen waarde toevoegen aan de zorg voor patiënten zijn uitstekend. Echter binnen een zorg die gestuurd wordt door marktwerking waarin zorginstellingen gericht zijn op marktaandeel en enige winst om groei te financieren ontstaan voortdurend paradoxen waarin zowel patiënten op zoek gaan naar alternatieven buiten deze zinnige zorg, (andere) aanbieders alternatieven bieden etc. Oplossingen en systemen passen niet bij elkaar ondanks de goede wil van medische wetenschap.
    Paul Klein Tuente
    Zorgadviseur