Circa 250 ziekenhuizen in Duitsland worden met sluiting bedreigd omdat er te weinig geld binnenkomt. Als er niet meer geld voor de instellingen komt, moet 13 procent van het totaal aantal Duitse ziekenhuizen voor 2020 de deuren sluiten, stelt Boris Augurzky, gezondheidsexpert en de schrijver van het Duitse Ziekenhuis Rapport 2014.
Hij waarschuwt dat “ziekenhuizen in Duitsland voor een faillissementsgolf staan”, meldde vrijdag de krant Rheinische Post.
Rode cijfers
Net als Nederland staat de Bondsrepubliek voor de vraag hoe de gezondheidszorg gefinancierd moet worden. Ruim één op de drie ziekenhuizen in Duitsland geeft meer geld uit dan er binnenkomt. En daarmee zijn er twee keer zo veel ziekenhuizen in de rode cijfers dan twee jaar geleden.
Deelstaat
Over hoe het probleem moet worden aangepakt, verschillen de meningen. De overkoepelende vereniging van Duitse ziekenhuizen stelt voor dat de verschillende overheden meer geld beschikbaar stellen om de gaten te dichten. De minister van Gezondheid van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW), Barabara Steffens, vindt dat geen goed idee. De deelstaat kan zich dat volgens Steffens niet zo maar veroorloven en is bovendien niet verantwoordelijk voor de lopende inkomsten van uitgaven van ziekenhuizen.
Geld
In de aan Nederland grenzende deelstaat worden vijftig ziekenhuizen met sluiting bedreigd volgens het rapport van Augurzky. De bond van ziekenkostenverzekeraars GKV ziet in geld geen oplossing. Er moeten ziekenhuizen sluiten, ook om efficiënter te werken. “In Nederland wonen net zo veel mensen als in Noord-Rijnland-Westfalen en daar kunnen ze het met honderd ziekenhuizen doen terwijl wij er vierhonderd hebben”, liet de GKV weten. (ANP)