In de operatiekamer moet de technisch geneeskundige een vaste plek krijgen naast de chirurg. Alleen zo kan de veiligheid gegarandeerd worden. Dat bepleit hoogleraar Ivo Broeders van de Universiteit Twente.
Veiligheid niet gewaarborgd
Chirurg Broeders spreekt donderdag zijn intreerede uit als hoogleraar robotica en minimaal invasieve interventies. Volgens Broeders gaan de ontwikkelingen op het gebied van high tech in de operatiekamer zo snel, dat het niet optimaal veilig is als er in de operatiekamer geen technologisch geschoolde arts aanwezig is. Broeders is tevens projectleider van de Operatiekamer van de toekomst en werkt in het Meander Medisch Centrum is Amersfoort. Hij was in 2000 de eerste chirurg in Nederland die opereerde met robottechnologie. Dergelijke ingrepen zijn tegenwoordig vrij gewoon. Bij hartoperaties, prostaatingrepen en darmkankeroperaties bijvoorbeeld gebruiken artsen vrijwel altijd een cameraatje dat door een kleine snede in het lichaam wordt gebracht, zogenoemde minimaal invasieve techniek.
Teams bieden technologie het hoofd
De hoogleraar stelt dat alle technologische ontwikkelingen nu zo snel gaan, dat ze voor gewone artsen nauwelijks meer bij te houden zijn. “Zij hebben een solide basis voor geneeskunde, maar ontberen gefundeerde kennis over geavanceerde technologie”, aldus Broeders. Daarom moeten chirurgen een team vormen met technisch geneeskundigen.
Technische geneeskundigen
In Enschede studeren dit jaar de eerste twaalf studenten Technische Geneeskunde af. Sinds 2003 zijn er elk jaar honderd eerstejaars aan deze studie begonnen. (ANP)